Francuscy epidemiolodzy przeanalizowali dane z dużego badania NutriNet-Santé, szukając związku między ilością spożywanego błonnika a astmą. Wpływ zdrowotny  diety bogatej w błonnik okazuje się spory. Powinno to mieć istotne znaczenie dla chorych na astmę, zwłaszcza tę źle kontrolowaną. 

Astma, przewlekła choroba oskrzeli, powszechnie wiązana jest z napadami duszności, najczęściej na tle alergicznym – po kontakcie np. z sierścią zwierząt, pyłkami czy alergenem w pożywieniu. U podłoża molekularnego tej choroby leży przewlekły stan zapalny w drogach oddechowych. Ten zaś tlący się stan zapalny wiąże się z nadmiernymi reakcjami oskrzeli i ich napadowym skurczem, czego skutkiem jest właśnie duszność. W skrajnych przypadkach obkurczenie oskrzeli może być tak silne i tak długotrwałe, że prowadzi do śmierci.

Aby zapobiegać napadom, stosuje się liczne leki przeciwastmatyczne, z których część ma za zadanie utrzymywać oskrzela w stanie rozkurczonym, a pokaźna część – wygaszać w nich stan zapalny. To leczenie przeciwzapalne jest wielkim sukcesem medycyny ostatnich kilkudziesięciu lat, przyniosło ulgę wielu chorym, jest jednak grupa, u których skuteczność nawet kilku stosowanych równolegle leków nie pozwala na dobrą kontrolę astmy. Dobrą kontrolę, czyli życie praktycznie bez napadów duszności. Ci chorzy są wyzwaniem terapeutycznym i wiele wysiłków naukowców koncentruje się na próbach pomocy im.

W związku z boomem na badania potencjału przeciwzapalnego diety i jej poszczególnych składników (nutraceutyków) pojawiają się analizy naukowe, które dają wskazówki, jak za pomocą odżywiania wesprzeć leczenie poszczególnych chorób i praca Francuzów znakomicie się w ten trend wpisuje. Analizie poddano dane od przeszło 35 tysięcy osób, wyszczególniając tych z astmą i słabą jej kontrolą (wynik w Teście Kontroli Astmy nie większy niż 19). Trzy czwarte stanowiły kobiety, a średni wiek – 54 lata.

Wyniki sugerują, że dieta bogata w błonnik może mieć niepośledni wpływ na przebieg choroby: im więcej go było w diecie, tym mniejsza szansa na objawy astmy, tym mniejsza szansa na jej złą kontrolę (różnica między osobami o najwyższym i najniższym spożyciu błonnika rzędu 30 proc. dla kobiet i 55 proc. dla mężczyzn). Nie miała natomiast znaczenia forma błonnika (rozpuszczalny, nierozpuszczalny), ani jego pochodzenie (z owoców, warzyw czy zbóż). Ważne, by było go dużo.

Błonnik może tłumaczyć znane obserwacje, że na kontrolę astmy wpływa dieta bogata w warzywa i owoce. Nie mamy pewności, jaki mechanizm łączy spożycie błonnika z poprawą kontroli objawów. Podejrzewa się, że może to być działanie na florę bakteryjną jelit i zachodząca pod wpływem błonnika produkcja przez bakterie drobnocząsteczkowych substancji o działaniu przeciwzapalnym.

Na podstawie

Br J Nutr. 2019 Jul 25:1-40. Association between dietary fiber intake and asthma (symptoms and control): results from the French national e-cohort NutriNet-Santé. Andrianasolo RM, Hercberg S, Kesse-Guyot E, Druesne-Pecollo N, Touvier M, Galan P, Varraso R.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s