Naukowcy z University of Illinois dowodzą, że wśród elementów diety wpływających na parametry metabolizmu czołowa rola przypada błonnikowi. 

Autorzy przebadali 117 młodych osób (w wieku 25-45 lat), którzy mieli nadwagę lub otyłość, ale wcześniej nikt nie rozpoznał u nich żadnej choroby metabolicznej. Przez tydzień uczestnikom monitorowano dietę, by następnie jej skład skonfrontować z takimi parametrami jak obwód w pasie, ciśnienie tętnicze, stężenie glukozy we krwi, triglicerydów i HDL, czyli frakcji cholesterolu uważanej za mającą działanie ochronne na naczynia. Mierzono też ilość tkanki tłuszczowej.

Aż u jednej trzeciej badanych wykryto zespół metaboliczny (współistnienie chorób, które znacznie zwiększają ryzyko postępu miażdżycy i zawału serca). O dziwo, nie udało się wykazać korelacji między mierzonymi parametrami metabolizmu a składnikami diety – z jednym wyjątkiem. Tym okazał się błonnik, którego spożycie wyraźnie korelowało ze stężeniem triglicerydów (im błonnika więcej, tym triglicerydów mniej). Triglicerydy to frakcja cholesterolu, która może mieć znaczną amplitudę (osiągać nawet kilkaset mg/dl, co grozi ostrym zapaleniem trzustki) i która była traktowana przez kardiologów nieco po macoszemu; badania ostatnich lat wykazały jednak, że bezsprzecznie kształtują (negatywnie!) ryzyko sercowo-naczyniowe. Tradycyjnie w celu zmniejszenia ilości triglicerydów zaleca się suplementację kwasów omega-3 (są bardzo skuteczne), silne ograniczenie ilości wypijanego alkoholu i słodyczy oraz regularną aktywność fizyczną.

Do tych działań przeciwdziałających hipertriglicerydemii z pewnością warto dołączyć błonnik.

Na podstawie

Curr Dev Nutr. 2018 Nov 28;3(2):nzy094. Dietary Fiber Is Independently Related to Blood Triglycerides Among Adults with Overweight and Obesity. Hannon BA, Thompson SV, Edwards CG, Skinner SK, Niemiro GM, Burd NA, Holscher HD, Teran-Garcia M, Khan NA.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s