Cukrzyca, czyli choroba, w której we krwi płynie zbyt dużo cukru, po wielu latach odbija się m.in. na pracy mózgu. Mózg co prawda wykorzystuje glukozę jako podstawowe źródło energii, ale po pierwsze, glukoza w nadmiarze jest dla komórek toksyczna, a po drugie, uszkadza naczynia krwionośne, które w przypadku mózgu są kluczowym czynnikiem odpowiadającym za prawidłowe funkcjonowanie, w tym utrzymywanie prawidłowych funkcji poznawczych i zapobieganie demencji. Nie mówiąc o nagłych naczyniowych skutkach cukrzycy, jakimi są udary. Pewne strategie żywieniowe mają potencjał w zapobieganiu demencji – przekonują autorzy z Seoul Women’s University (Korea Płd.).

Toksyczność glukozy ujawnia się w cukrzycy po wielu latach pod postacią skutków uszkodzeń naczyń w nerkach, nerwach, sercu i mózgu. Postuluje się coraz częściej, że szkodliwość glukozy dla mózgu przyczynia się też do rozwoju demencji – cukrzyca zwiększa jej ryzyko o 30-60 proc, zależnie od badanej populacji.

Przewlekła hiperglikemia (nadmiar glukozy we krwi) owocuje opornością neuronów na działania insuliny, która w mózgu pełni istotne funkcje związane m.in. z pamięcią i funkcjonowaniem poznawczym (zdolnością komunikacji, koncentracją, orientacją, kojarzeniem…).

Autorzy wskazują dwa związki, które są w stanie przeciwdziałać tym niekorzystnym zjawiskom. Są to:

  • resweratrol – który chroni mózg, m.in. stymulując usuwanie amyloidu beta (białko bezpośrednio uszkadzające neurony, uważane za ważną przyczynę choroby Alzheimera), dodatkowo przeciwdziała mikrostanom zapalnym naczyń i rozwojowi miażdżycy, zapobiega utracie połączeń synaptycznych, a w badaniu klinicznym poprawiał zdolność do wielozadaniowości;
  • kurkumina – główny składnik aktywny kurkumy. W jej przypadku na właściwości neuroprotekcyjne w cukrzycy wskazują póki co tylko badania na zwierzętach.

Według autorów potencjał zapobiegania demencji leży również w diecie śródziemnomorskiej, diecie DASH (opracowana w USA dieta polecana w nadciśnieniu tętniczym), w ich przypadku również jednak brakuje dowodów z randomizowanych badań klinicznych. Trudno je przeprowadzić, bo musiałyby trwać długotrwale i trzeba by ustalić, jak kontrolować, czy uczestnicy faktycznie stosują wyłącznie daną dietę (czy tylko tak uważają). Tak czy inaczej, podstawą leczenia cukrzycy typu 2 powinna być zdrowa dieta. Resweratrol i kurkumina to natomiast dwa nutraceutyki z potencjałem, który u chorych na cukrzycę może zaowocować zdrowszą, spokojniejszą starością.

Źródło

Clin Nutr Res. 2018 Oct;7(4):229-240. Diabetes and Alzheimer’s Disease: Mechanisms and Nutritional Aspects. Lee HJ, Seo HI, Cha HY, Yang YJ, Kwon SH, Yang SJ.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s