Suplementacja czosnku istotnie zmniejsza stężenie CRP w surowicy. CRP to podstawowy marker tzw. przewlekłego stanu zapalnego, świadczący o toczącej się w organizmie chorobie. Toczący się wiele lat w naczyniach odpowiada, wedle współczesnej wiedzy, za rozwój miażdżycy i choroby wieńcowej. 

CRP, czyli białko C-reaktywne, jest wytwarzane w wątrobie jako odpowiedź na aktywację układu odpornościowego, a konkretnie pod wpływem interleukiny-6, którą wydzielają pobudzone limfocyty. CRP łączy się z powierzchnią komórek martwych (lub niektórych bakterii) i powoduje aktywację dopełniacza, czyli systemu białek, które „przewiercają” komórkę na wylot, prowadząc do jej rozpadu.

Czasem podniesienie poziomu CRP wynika z utajonej infekcji. Objawów nie mamy, ale organizm coś „zwalcza” i wzrost CRP jest wskazówką, by poszerzyć diagnostykę. Czasem jednak wzrost stężenia CRP jest niewielki, na tyle, że do jego wykrycia należy użyć metody wysokiej czułości. Tak oznaczone białko C-reaktywne, czyli hs-CRP, może świadczyć o ledwo tlącym się stanie zapalnym, który nie musi być wynikiem infekcji, a który towarzyszy często chorobom cywilizacyjnym – cukrzycy, otyłości, miażdżycy itp. Jest też podejrzewany o bycie ważnym ogniwem w rozwoju tych chorób, ale także wielu innych (np. demencji, nowotworów) – po wielu latach trwania.

Wiemy z licznych badań, że naturalne związki obecne w roślinach, zwłaszcza polifenole (i ich najważniejszy przedstawiciel jeśi chodzi o korzystny wpływ na miażdżycę – resweratrol) mają zdolność wygaszania tego przewlekłego stanu zapalnego. Być może właśnie to jest mechanizm odpowiadający za działania zdrowotne (np. przeciwmiażdżycowe, antynowotworowe) diety śródziemnomorskiej. Niedawna metaanaliza wskazuje, że także przewlekle przyjmowany czosnek przyczynia się do zmniejszenia CRP.

Autorzy włączyli do pracy dziewięć randomizowanych badań klinicznych z udziałem 363 osób i stwierdzili, że czosnek istotnie zmniejszał stężenie CRP we krwi, o 0,8 mg/l, przy czym najlepsze efekty uzyskiwały osoby spożywające dużo czosnku (przynajmniej 1,2 g dziennie) i te, u których wyjściowe stężenie przekraczało 2 mg/l (ryzyko chorób układu krążenia rozwijających się na podłożu miażdżycy zwiększone jest już przy stężeniu CRP przekraczającym 1 mg/l).

Czosnek jest klasycznym przykładem, co może dać suplementacja – jeśli chcemy go przyjmować dużo i długo, i codziennie, spożycie doustne surowego czosnku będzie opcją mało atrakcyjną – przynajmniej dla naszych rozmówców. Co innego zakapsułkowane wyciągi z czosnku czy czosnek liofilizowany.

Źródło

Phytother Res. 2018 Oct 29. Effect of garlic supplementation on serum C-reactive protein level: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Taghizadeh M, Hamedifard Z, Jafarnejad S.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s