Zaparcie u niemowląt, zwłaszcza po wprowadzeniu stałego pokarmu zamiast mleka matki, nie jest sprawą niecodzienną, natomiast niepokoi wielu rodziców. Przyczyną mogą być zmiany flory jelitowej następujące po odstawieniu karmienia piersią, a pomocne okazują się fruktooligosacharydy, podobne do związków, których mleko kobiece zawiera duże ilości i które wspierają rozwój dobroczynnych bakterii jelitowych.
Fruktooligosacharydy to wielocukry, które są wykorzystywane jako źródło energii przez bakterie z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus. Dzięki fruktooligosacharydom te dobroczynne bakterie jelitowe mogą się rozmnażać i wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które również przynoszą korzyści zdrowotne. Dodatkowo bakterie te zakwaszają środowisko, a wszystkie zjawiska związane z ich namnażaniem prawdopodobnie wpływają na szybkość pasażu i objętość mas kałowych, ułatwiając wypróżnianie.
Brazylijscy naukowcy wykazali właśnie ten efekt u niemowląt z zaparciami w ramach badania klinicznego przeprowadzonego metodą podwójnie ślepej próby z kontrolą placebo i randomizacją. Dodanie fruktooligosacharydów do mieszanki dla niemowląt:
- poprawiło częstość wypróżnień;
- zwiększyło częstość miękkich stolców;
- zmniejszyło wysiłek związany z wypróżnianiem;
- skróciło czas między posiłkiem a wypróżnieniem;
- zwiększyło ilość bifidobakterii w kale.
Wyniki całkiem nieźle wyjaśniają, jaki jest cel dodawania fruktooligosacharydów do prebiotyków. Związki te są niczym pożywka dla bakterii, które preparat probiotyczny ma uzupełniać.
Źródło
Nutrients. 2018 Nov 1;10(11). Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Parallel Clinical Trial Assessing the Effect of Fructooligosaccharides in Infants with Constipation. Souza DDS, Tahan S, Weber TK, Araujo-Filho HB, de Morais MB.