Wielonienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na czynność układu immunologicznego i współdziałają tu z witaminą D – dzieci z najwyższymi zasobami  tych trzech substancji najrzadziej bowiem chorują na astmę i alergie.

Takie wnioski przynosi praca naukowców – pediatrów, immunologów i alergologów – z Harvard Medical School w Bostonie (USA) i innych amerykańskich ośrodków [1].

Badacze ocenili ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i omega-6 i skorelowali je ze zdrowiem trzylatków – byłych uczestników badania Vitamin D Antenatal Asthma Reduction Trial, w ramach którego wykazano niecały rok temu, że im większe stężenie witaminy D w trakcie narodzin, tym rzadsze późniejsze świsty oddechowe i alergie, co wiąże się z wpływem witaminy D na rozwój i funkcjonowanie układu odpornościowego [2, 3]. Ponieważ pojawiają się doniesienia o podobnym ochronnym wpływie nienasyconych kwasów tłuszczowych, sprawdzono także i tę zależność. Mierzono nie tylko stężenie kwasów omega-3 i omega-6 we krwi, ale i oceniano ich ilość w diecie.

Wyniki wskazują, że dobrze jest mieć dużo kwasów omega-3 i omega-6. Dzieci takie rzadziej chorowały na astmę i rzadziej rozpoznawano u nich uczulenie alergiczne.  Co więcej, związek ten był jeszcze wyraźniejszy u tych trzylatków, które przy narodzinach miały wysokie stężenie witaminy D we krwi pępowinowej.

NIektórym zaskakujący może wydać się fakt, że odżywianie w okresie ciąży (witamina D!) aż tak silnie wpływa na zdrowie nawet kilkuletnich dzieci. I witamina D, i kwasy omega-3 wykazują jak widać efekt synergistyczny. Wiele jeszcze nas czeka odkryć, które być może rzucą nieco światła, w jakim dokładnie mechanizmie dieta matki i dziecka wpływa na ryzyko astmy i alergii.

Źródła

  1. J Allergy Clin Immunol Pract. 2018 Aug 24. Dietary and Plasma Polyunsaturated Fatty Acids Are Inversely Associated with Asthma and Atopy in Early Childhood. Lee-Sarwar K, Kelly RS, Lasky-Su J, Cater P, Zeiger RS, O’Connor GT, Sandel MT, Bacharier LB, Beigelman A, Laranjo N, Gold DR, Weiss ST, Litonjua AA.
  2. Vitamin D supplementation during pregnancy: Effect on the neonatal immune system in a randomized controlled trial. Hornsby E, Pfeffer PE, Laranjo N, Cruikshank W, Tuzova M, Litonjua AA, Weiss ST, Carey VJ, O’Connor G, Hawrylowicz C. J Allergy Clin Immunol. 2018 Jan;141(1):269-278.e1. 
  3. Vitamin D supplementation in pregnancy, prenatal 25(OH)D levels, race, and subsequent asthma or recurrent wheeze in offspring: Secondary analyses from the Vitamin D Antenatal Asthma Reduction Trial. Wolsk HM, Harshfield BJ, Laranjo N, Carey VJ, O’Connor G, Sandel M, Strunk RC, Bacharier LB, Zeiger RS, Schatz M, Hollis BW, Weiss ST, Litonjua AA. J Allergy Clin Immunol. 2017 Nov;140(5):1423-1429.e5.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s