Tradycyjna medycyna chińska musiała się doczekać zachodnich metod mówienia „sprawdzam”. Od pewnego czasu metody przez nią stosowane są weryfikowane metodami biologii molekularnej, genetyki czy wreszcie – statystyki. Najnowsza praca wskazuje, że dzięgiel chiński (Angelica sinensis, znany pod chińską nazwą danggui) wydłuża życie chorych na raka żołądka.

Takie artykuły w pismach naukowych zdarzają się nieczęsto. Autorzy – naukowcy z dwunastu ośrodków medycznych na Tajwanie – podeszli wyjątkowo kompleksowo do zagadnienia. Aby opisać wyczerpująco działanie dzięgiela chińskiego w raku żołądka (a jest to powszechnie stosowany środek antynowotworowy w tradycyjnej medycynie chińskiej) zbadali jego własności na wielu polach:

  • sprawdzili, czy osoby z rakiem żołądka leczone danggui żyją dłużej niż nieotrzymujące takiego leczenia;
  • za pomocą metod biologii molekularnej (sekwecjonowanie RNA, reakcja łańcuchowa polimerazy, western blot i transfekcja siRNA) analizowali, jakie geny aktywują się pod wpływem N-butylideneftalidu, głównej substancji czynnej dzięgiela chińskiego o działaniu przeciwrakowym;
  • analizowali także, jak dzięgiel chiński wpływa na rozrost komórek ludzkiego raka żołądka (linii komórkowej AGS);
  • sprawdzili wreszcie, jak wpłynie na wzrost guza nowotworowego po wszczepieniu myszy linii komórek AGS.

Badania w laboratorium potwierdziły, że N-butilideneftalid hamuje rozwój komórek ludzkiego raka żołądka, m.in. indukując ich apoptozę. Wykryto, że związek ten indukuje gen REDD1, który hamuje szlak sygnałowy mTOR i na tej drodze również powstrzymuje rozwój guza (co potwierdzono po wszczepieniu komórek rakowych zwierzętom laboratoryjnym).

Jeszcze ciekawsze okazały się wyniki analizy narodowej bazy danych zdrowotnych mieszkańców Tajwanu. W latach 2003-2013 odnotowano przeszło 32 tys. zachorowań na raka żołądka i po 11 latach obserwacji stwierdzono, że stosowanie danggui było silnie statystycznie powiązane z długością życia chorych. Ryzyko śmierci z powodu raka żołądka w grupie leczonej dzięgielem chińskim było o prawie 30 proc. mniejsze niż osób nieleczonych.

Źródło

Cell Physiol Biochem. 2018;48(6):2231-2246. Anti-Cancer Effects of Radix Angelica Sinensis (Danggui) and N-Butylidenephthalide on Gastric Cancer: Implications for REDD1 Activation and mTOR Inhibition. Liao KF, Chiu TL, Huang SY, Hsieh TF, Chang SF, Ruan JW, Chen SP, Pang CY, Chiu SC.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s