Tradycyjna medycyna chińska musiała się doczekać zachodnich metod mówienia „sprawdzam”. Od pewnego czasu metody przez nią stosowane są weryfikowane metodami biologii molekularnej, genetyki czy wreszcie – statystyki. Najnowsza praca wskazuje, że dzięgiel chiński (Angelica sinensis, znany pod chińską nazwą danggui) wydłuża życie chorych na raka żołądka.

Takie artykuły w pismach naukowych zdarzają się nieczęsto. Autorzy – naukowcy z dwunastu ośrodków medycznych na Tajwanie – podeszli wyjątkowo kompleksowo do zagadnienia. Aby opisać wyczerpująco działanie dzięgiela chińskiego w raku żołądka (a jest to powszechnie stosowany środek antynowotworowy w tradycyjnej medycynie chińskiej) zbadali jego własności na wielu polach:

  • sprawdzili, czy osoby z rakiem żołądka leczone danggui żyją dłużej niż nieotrzymujące takiego leczenia;
  • za pomocą metod biologii molekularnej (sekwecjonowanie RNA, reakcja łańcuchowa polimerazy, western blot i transfekcja siRNA) analizowali, jakie geny aktywują się pod wpływem N-butylideneftalidu, głównej substancji czynnej dzięgiela chińskiego o działaniu przeciwrakowym;
  • analizowali także, jak dzięgiel chiński wpływa na rozrost komórek ludzkiego raka żołądka (linii komórkowej AGS);
  • sprawdzili wreszcie, jak wpłynie na wzrost guza nowotworowego po wszczepieniu myszy linii komórek AGS.

Badania w laboratorium potwierdziły, że N-butilideneftalid hamuje rozwój komórek ludzkiego raka żołądka, m.in. indukując ich apoptozę. Wykryto, że związek ten indukuje gen REDD1, który hamuje szlak sygnałowy mTOR i na tej drodze również powstrzymuje rozwój guza (co potwierdzono po wszczepieniu komórek rakowych zwierzętom laboratoryjnym).

Jeszcze ciekawsze okazały się wyniki analizy narodowej bazy danych zdrowotnych mieszkańców Tajwanu. W latach 2003-2013 odnotowano przeszło 32 tys. zachorowań na raka żołądka i po 11 latach obserwacji stwierdzono, że stosowanie danggui było silnie statystycznie powiązane z długością życia chorych. Ryzyko śmierci z powodu raka żołądka w grupie leczonej dzięgielem chińskim było o prawie 30 proc. mniejsze niż osób nieleczonych.

Źródło

Cell Physiol Biochem. 2018;48(6):2231-2246. Anti-Cancer Effects of Radix Angelica Sinensis (Danggui) and N-Butylidenephthalide on Gastric Cancer: Implications for REDD1 Activation and mTOR Inhibition. Liao KF, Chiu TL, Huang SY, Hsieh TF, Chang SF, Ruan JW, Chen SP, Pang CY, Chiu SC.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s