Kapsacynoidy, grupa związków odpowiadających za ostrość chili, wykorzystywane są w zwalczaniu otyłości, przyspieszają bowiem nieco metabolizm, rozregulowując wewnętrzne zarządzanie energią w komórkach. Grupa amerykańskich naukowców zmierzyła dokładnie, ile kilogramów tłuszczu pozwala się pozbyć regularnie stosowany wyciąg z chili.

W badaniu wzięło udział 75 ochotników obu płci i w różnym wieku. Uczestników przydzielono losowo do grupy otrzymującej placebo albo kapsacynoidy w dawce 2 lub 4 mg dziennie. Suplement przyjmowali przez 12 tygodni. Przed rozpoczęciem badania wykluczano choroby oraz oceniano ilość tłuszczu w ciele, co korelowano z wynikami uzyskanymi po upływie 12 tygodni suplementacji. Uwzględniano przy tym wpływ innych zmiennych, aby oddzielić je od działania wyciągu z chili: dietę, spożycie białka, węglowodanów i tłuszczu, profil lipidowy.

Analiza statystyczna wskazała, że obie dawki dały podobny spadek odsetkowej zawartości tłuszczu w ciele – rzędu 6-7%. Autorzy interpretują te wyniki jako zachęta do dokładniejszego zbadania własności farmakokinetycznych i farmakodynamicznych kapsacynoidów oraz ich wpływu na metabolizm, zarówno przy stosowaniu krótko-, jak i długotrwałym, aby jak najlepiej wykorzystywać ich korzystne właściwości metaboliczne.

Źródło

BMC Obes. 2018 Aug 13;5:22. Capsaicinoids supplementation decreases percent body fat and fat mass: adjustment using covariates in a post hoc analysis. Rogers J, Urbina SL, Taylor LW, Wilborn CD, Purpura M, Jäger R, Juturu V.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s