Cayenne, chili czy habanero – ostra papryka wspiera metabolizm tłuszczu i cukru na wiele różnych sposobów. Autorzy niedawno opublikowanego artykułu podsumowują aktualną wiedzę o wspieraniu leczenia zespołu metabolicznego naturalnymi substancjami – a ostra papryka tu zdecydowanie króluje.
Zespół metaboliczny to sytuacja, w której u jednej osoby spotykają się cztery choroby: cukrzyca, zaburzenia lipidowe, otyłość i nadciśnienie. Żadna z nich nie powinna być lekceważona, ale cztery naraz silnie przyspieszają postęp miażdżycy i zwiększają ryzyko zawału oraz udaru, więc można ich współistnienie uznać za „czerwoną lampkę” – znak, że _naprawdę_ trzeba by coś ze swoim stylem życia zrobić. Tu najrozsądniejszym, choć trudnym do wdrożenia postępowaniem jest zdrowa dieta, odstawienie papierosów, piwa i innych alkoholi i regularny, porządny wysiłek fizyczny. Substancje naturalne mogą wesprzeć metabolizm przy odchudzaniu – ale odchudzania nie zastąpią.
Mimo że to ostrej papryce poświęcono całość przeglądu badań, autorzy wskazują też na inne naturalne źródła substancji poprawiających metabolizm i komponenty zespołu metabolicznego: izoluje się je m.in. z czerwonych winogron, czosnku, czarnuszki, rozmarynu, berberysu, awokado, cynamonu, szafranu, mangostanu czy zielonej herbaty.
Sama zaś ostra papryka i jej składniki aktywne (głównie kapsaicyna) w badaniach klinicznych wykazywały działanie na wielu polach:
- zmniejszały stężenie triglicerydów i zwiększały HDL, poprawiały więc profil lipidowy (w badaniach eksperymentalnych wykazano, że może to zachodzić dzięki aktywacji receptorów PPARα);
- ograniczały poposiłkowy wzrost stężenia glukozy we krwi u chorych na cukrzycę i poprawiają grę hormonalną związaną z metabolizmem cukrów, wpływając na wydzielanie takich hormonów jak insulina, glukagon, GLP1 czy grelina;
- zmniejszały ciśnienie tętnicze, jeśli przyjmowane były w niewielkich dawkach (są też jednak doniesienia o działaniu wprost przeciwnym, jeśli ktoś postanowił spożyć „za jednym posiedzeniem” przesadną ilość ostrej papryki); z badań eksperymentalnych sądząc, kapsaicyna w małych dawkach aktywuje receptor TRPV1 w naczyniach, który stymuluje wydzielanie tlenku azotu i przyczynia się do rozkurczu naczyń;
- w otyłości – nasilały wydatkowanie energii w spoczynku, przyspieszały uczucie sytości (co przekłada się na jedzenie mniejszych porcji), stymulowały rozpuszczanie tkanki tłuszczowej.
Warto by na koniec podkreślić dwa aspekty:
- ten, że ostra papryka pomaga w zespole metabolicznym, ale nie zastępuje leczenia
- i że najlepszym leczeniem jest totalna zmiana diety i stylu życia, a nie poleganie na tabletkach.
Źródło
Iran J Basic Med Sci. 2018 May;21(5):439-448. A review of the effects of Capsicum annuum L. and its constituent, capsaicin, in metabolic syndrome. Sanati S, Razavi BM, Hosseinzadeh H.