Probiotyki w postaci trzech szczepów Lactobacillus łagodzą objawy i poprawiają jakość życia w zespole jelita nadwrażliwego – ogłosili wyniki swoich najnowszych badań amerykańscy naukowcy.

Zespół jelita drażliwego to stosunkowo częsta choroba, w której jelita reagują – czasem na stres, czasem na produkty spożywcze – długotrwałymi biegunkami, albo wprost przeciwnie – zaparciami, albo bólem brzucha – albo wszystkimi tymi objawami w różnych kombinacjach. Chorzy często nie zdają sobie sprawy, że niepokojące objawy mają przyczynę w głowie, a konkretnie w zaburzeniach osi jelitowo-mózgowej, a praprzyczyną może być zaburzenie flory jelitowej nakładające się na stres i zmieniające sposób, w jaki układ nerwowy reguluje czynność jelit. Stąd od pewnego czasu intensywnie bada się możliwości terapii w tym zespole za pomocą różnych probiotyków.

Naukowcy do badania użyli 3 szczepów bakterii jelitowych z rodzaju Lactobacillus:  L. acidophilus CL1285, Lactobacillus casei LBC80R oraz Lactobacillus rhamnosus CLR2. Podawano je jako aktywną terapię w grupie 113 osób, z których jednak 1/3 przydzielono do grupy kontrolnej otrzymującej placebo. Obserwacja trwała 12 tygodni. Dawka probiotyków była, co warto odnotować, stosunkowo duża, wynosiła 50 mld CFU (jednostek tworzących kolonie).

Sprawdzano częstość bólów brzucha, liczbę dni z bólem, uczuciem wzdęcia, a także konsystencję stolca, jakość życia i odczucie ulgi pod wpływem interwencji. Za skuteczność kliniczną uznawano zmianę większą niż 30 proc. w stosunku do placebo. Nie odnotowano, by pod wpływem probiotyków następowała zmiana w zakresie bólu brzucha, jednak inne objawy zmniejszały się, a wielkość tego efektu zależała od badanej podgrupy. Najlepsze efekty stwierdzono w podgrupie kobiet z biegunkową postacią zespołu jelita nadwrażliwego. Zarówno jednak grupa z postacią biegunkową, jak i zaparciową odnotowały poprawę pod względem konsystencji stolca i częstości wizyt w toalecie. Tylko u 7 osób pojawiły się jakiekolwiek działania niepożądane i w większości były łagodne, jedna tylko osoba skarżyła się na bolesne skurcze nóg.

Źródło

Benef Microbes. 2018 Jun 11:1-10. Lactobacillus acidophilus CL1285, Lactobacillus casei LBC80R and Lactobacillus rhamnosus CLR2 improve quality-of-life and IBS symptoms: a double-blind, randomised, placebo-controlled study. Preston K, Krumian R, Hattner J, de Montigny D, Stewart M, Gaddam S.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s