Pediatrzy australijscy sprawdzili, jak wpływa na dzieci długotrwała suplementacja kwasów tłuszczowych omega-3. Okazuje się, że dzieci otrzymujące kwasy tłuszczowe omega-3 po 5 latach miały mniejszy obwód w pasie niż ich rówieśnicy. Dodatkowo szczególne działanie zaobserwowano u chłopców: mniejsze stężenia insuliny we krwi oraz lepszą wrażliwość tkanek na działanie insuliny.

Obserwacje te mają szczególne znaczenie dla zdrowia, bowiem zaburzenia metaboliczne i otyłość w młodym wieku prawdopodobnie oznaczają długie (bo przez całe życie) działanie na naczynia szkodliwych czynników (np. zapalnych, frakcji cholesterolu). To z kolei może przełożyć się na wcześniejszy rozwój miażdżycy, choroby wieńcowej, zawałów i udarów. Każda więc interwencja, która zapobiega otyłości i zaburzeniom metabolicznym u dzieci, jest atrakcyjną opcją wpływania na przyszłe zdrowie całych pokoleń.

Autorzy włączyli do badania 420 dzieci, u których w okresie niemowlęcym rozpoczynali suplementację kwasami omega-3 lub (w ramach grupy kontrolnej) oliwą. Obserwacja trwała stosunkowo długo, bo aż 5 lat. Skuteczność suplementacji oceniano na podstawie pomiarów ciała, ciśnienia tętniczego krwi i tętna oraz podstawowych parametrów biochemicznych krwi.

Po 5 latach grupa dzieci otrzymująca suplementację miała mniejszy obwód w pasie, istotny statystycznie nawet po wzięciu poprawki na czynniki zakłócające. U chłopców (ale nie u dziewczynek) otrzymujących kwasy omega-3 stwierdzono ponadto o 20 proc. mniejsze stężenia insuliny i podobnego stopnia lepszą insulinowrażliwość w porównaniu z grupą kontrolną.

Nie jest znana przyczyna, dla której nie odnotowano podobnego efektu u dziewczynek. Być może więcej światła rzucą dalsze badania, z dłuższą obserwacją, do dorosłości i dalej. Warto jednak pamiętać, że mężczyźni są bardziej narażeni na przedwczesne zgony spowodowane chorobami układu krążenia i być może mechanizmy kluczowe dla rozwoju miażdżycy są u nich podatniejsze na działanie omega-3 i być może można to uwidocznić już w dzieciństwie.

Źródło

Pediatrics. 2018 Jul;142(1). Cardiometabolic Risk Factors at 5 Years After Omega-3 Fatty Acid Supplementation in Infancy. See VHL, Mori TA, Prescott SL, Beilin LJ, Burrows S, Huang RC.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s