Ciekawe wieści z Uniwersytetu Kwazulu-Natal w Durbanie (RPA): chemicy po zbadaniu różnych gatunków koniczyn ogłosili, że znaleźli w nich niespotykane bogactwo mikroelementów istotnych dla zdrowia. Są zwłaszcza bogatym źródłem selenu, pierwiastka o trudnym do przecenienia znaczeniu dla człowieka. 

Polskie gleby specjalnie bogate w selen nie są, dlatego w naszych rodzimych roślinach pierwiastek ten występuje w małych ilościach. A dla ludzkiego organizmu jest to metal szczególnie ważny: trudno bez niego regenerować komórki, jest niezbędny dla prawidłowego działania tarczycy, zapobiega powstawaniu większości nowotworów – nawet u palaczy tytoniu. Jest też niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu, działania układu immunologicznego i pełnej sprawności serca.

Analiza chemiczna wskazuje, że koniczyna jest pełna minerałów, z których wiele to pierwiastki nam po prostu niezbędne. W kolejności od największej zawartości są to:

  • wapń
  • magnez
  • żelazo
  • mangan
  • cynk
  • selen
  • miedź
  • chrom

Czerwona koniczyna (Trifolium pratense) została przez autorów uznana za najlepiej nadającą się do spożycia z uwagi na bogactwo makro- i mikroelementów – zwłaszcza żelaza i selenu – oraz niską zawartość szkodliwych metali ciężkich.

Źródło

J Environ Sci Health B. 2018 Apr 30:1-6. Elemental analysis and nutritional value of edible Trifolium (clover) species. Gounden T, Moodley R, Jonnalagadda SB.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s