Ciekawe wieści z Uniwersytetu Kwazulu-Natal w Durbanie (RPA): chemicy po zbadaniu różnych gatunków koniczyn ogłosili, że znaleźli w nich niespotykane bogactwo mikroelementów istotnych dla zdrowia. Są zwłaszcza bogatym źródłem selenu, pierwiastka o trudnym do przecenienia znaczeniu dla człowieka.
Polskie gleby specjalnie bogate w selen nie są, dlatego w naszych rodzimych roślinach pierwiastek ten występuje w małych ilościach. A dla ludzkiego organizmu jest to metal szczególnie ważny: trudno bez niego regenerować komórki, jest niezbędny dla prawidłowego działania tarczycy, zapobiega powstawaniu większości nowotworów – nawet u palaczy tytoniu. Jest też niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu, działania układu immunologicznego i pełnej sprawności serca.
Analiza chemiczna wskazuje, że koniczyna jest pełna minerałów, z których wiele to pierwiastki nam po prostu niezbędne. W kolejności od największej zawartości są to:
- wapń
- magnez
- żelazo
- mangan
- cynk
- selen
- miedź
- chrom
Czerwona koniczyna (Trifolium pratense) została przez autorów uznana za najlepiej nadającą się do spożycia z uwagi na bogactwo makro- i mikroelementów – zwłaszcza żelaza i selenu – oraz niską zawartość szkodliwych metali ciężkich.
Źródło
J Environ Sci Health B. 2018 Apr 30:1-6. Elemental analysis and nutritional value of edible Trifolium (clover) species. Gounden T, Moodley R, Jonnalagadda SB.