Witaminy z grupy B zmniejszają ryzyko raka piersi – mówią wyniki metaanalizy 27 badań z udziałem przeszło miliona osób. Działanie prewencyjne dotyczy witaminy B2, B6 i B9. 

Działanie witamin w aspekcie ochrony przed nowotworami budzi spore zainteresowanie, jednak badania przynoszą niespójne wyniki. Dlatego metaanalizy uwzględniające duże populacje mogą rzucić nieco więcej światła na to zagadnienie niż pojedyncze doświadczenia. 

Naukowcy z Uniwersytetu Południowo-Zachodniego w Chongqing (Chiny) wykazali, że duże spożycie kwasu foliowego, pirydoksyny i ryboflawiny wiąże się z ryzykiem mniejszym o średnio kilka procent (do 10%) w stosunku do najniższego spożycia. Nie działa natomiast ochronnie witamina B12.  W przypadku kwasu foliowego stopień ochrony wydaje się największy, gdy spożycie wynosi między 350 a 500 μg dziennie (większe dawki nie zwiększają efektu) i szczególnie ważny u kobiet spożywających duże ilości alkoholu (etanol niekorzystnie wpływa na metabolizm i wchłanianie kwasu foliowego, prowadząc do zmniejszenia jego zasobów, a dodatkowo promuje karcynogenezę, zwiększając podatność na uszkodzenia DNA w mechanizmie stresu oksydacyjnego).

Witamina B6 i kwas foliowy (B9) zmniejszają ryzyko pojawienia się pewnego rodzaju raka piersi – pozbawionego receptorów dla estrogenów i progesteron, nie wpływają natomiast na ryzyko nowotworu posiadającego oba te receptory. Nowotwór bez tych receptorów uważany jest za gorzej rokujący, bowiem jeśli komórki rakowe posiadają receptory dla hormonów, można te hormony wykorzystywać w leczeniu. Wygląda więc, jakby witaminy B6 i B9 chroniły przed szczególnie agresywnym typem raka piersi. Kwas foliowy zaś – niwelował szkodliwy molekularnie wpływ alkoholu. 

Witaminy z grupy B od dawna wiąże się z ochroną przed niektórymi nowotworami (m.in. rakiem trzustki, płuc, przełyku). Podejrzewa się, że działanie antynowotworowe witamin z grupy B ma związek z ich uczestnictwem w cyklu reakcji między homocysteiną, betainą i metioniną, w trakcie których powstają związki konieczne do naprawy DNA oraz reszty metylowe służące do włączania lub wyłączania niektórych genów. Może to być ważnym elementem w rozwoju nowotworów, co sugerują również wyniki omawianej metaanalizy. 

Na podstawie

Clin Breast Cancer. 2020 Mar 6;S1526-8209(20)30047-1. Association Between One-carbon Metabolism-related Vitamins and Risk of Breast Cancer: A Systematic Review and Meta-analysis of Prospective Studies. Jie Zeng et al. 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s