Wykrycie korzystnego wpływu kwasów omega-3 na mięsień sercowy wzbudziło zainteresowanie tym, czy te same kwasy tłuszczowe działają na mięśnie szkieletowe. Żywo zainteresowani byli sportowcy wyczynowi, dla których każdy naturalny, pozbawiony ryzyka dopingu związek poprawiający wyniki jest czasem – dosłownie i w przenośni – na wagę złota. A skoro oczekują tego sportowcy, do akcji musieli wkroczyć naukowcy. 

W ostatnich latach przeprowadzono wiele badań na temat wpływu omega-3 na wyniki sportowe. Niedawno japońscy naukowcy podsumowali dane na temat działania kwasów omega-3 związanego z leczeniem uszkodzeń mięśni i nerwów oraz wpływem na siłę i masę mięśniową.

Z ich podsumowania wyłania się następujący obraz:

  • kwasy omega-3 mogą zmniejszać (o kilkanaście proc.) powysiłkowe osłabienie mięśni, ale prawdopodobnie nie jest to rezultat możliwy do uzyskania metodą „natychmiastową”, tj. nie można kapsułki z omega-3 stosować niczym „lek na osłabienie” – do osiągnięcia tego efektu konieczne może być stała, wielotygodniowa suplementacja;
  • kwasy omega-3 mogą zmniejszać powysiłkowe bóle mięśniowe, zwane popularnie „zakwasami” – przy czym efekt ten może być różny w zależności od trenowanych mięśni i rodzaju wysiłku;
  • kwasy omega-3 osłabiają reakcję zapalną rozwijającą się w mięśniach w odpowiedzi na wysiłek;
  • możliwe, że kwasy omega-3 przeciwdziałają osłabieniu przewodnictwa nerwowo-mięśniowego, które również obserwuje się po dużych wysiłkach (może to być notabene mechanizm zabezpieczający przed zbyt dużym uszkodzeniem mięśni – gdy wysiłek przekracza zdolności organizmu, mięśnie coraz słabiej reagują na sygnały z nerwów);
  • nie ma jednoznacznych dowodów na to, by kwasy omega-3 zwiększały masę mięśniową u sportowców, jednak prawdopodobnie działają tak u osób, które znajdują się w stanie katabolizmu, np. wykazano, że zwiększają masę mięśni u seniorów;
  • kwasy omega-3 poprawiają natomiast adaptację nerwowo-mięśniową po wysiłku, co przekłada się na większy przyrost siły mięśniowej po treningu – także i w tym przypadku mówimy o stałej suplementacji, nie o „łykaniu kapsułek po treningu”.

Wiele innych postulowanych właściwości kwasów omega-3 wciąż nie znajduje potwierdzenia, co póki co jest skutkiem wciąż zbyt małej ilości badań na ten temat. Czekamy zatem na kolejne wyniki prac fizjologów sportu.

Źródło

Nutrients. 2018 Apr 29;10(5). Eicosahexanoic Acid (EPA) and Docosahexanoic Acid (DHA) in Muscle Damage and Function. Ochi E, Tsuchiya Y.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s