W chorobie nowotworowej jednym z problemów terapii są jej działania uboczne. Wśród nich zaś – szkodliwy wpływ na mózg, pozostawiający na długi czas nie-tak-jak-zwykle dobrą pamięć, kojarzenie czy liczenie – czyli to, co fachowcy nazywają funkcjami poznawczymi. Chorzy po zakończeniu terapii są często pozostawiani sami sobie, bez dostępu do psychologa czy neurologa. Tymczasem w tym aspekcie pomocna może być dieta i suplementy. Dziwne? Wcale nie. To, co jemy i pijemy, wpływa na działanie mózgu. Wystarczy choćby przytoczyć alkohol.
To, jak można poprawić sprawność umysłu po leczeniu onkologicznym, postanowili sprawdzić chińscy naukowcy w ramach badania klinicznego Shanghai Breast Cancer Survival Study. W badaniu tym uczestniczyło 1047 kobiet w wieku 20-75 lat, a każda była kilka miesięcy po przebyciu terapii raka piersi. Autorzy badania sprawdzili, jak ich dieta i suplementy korelowały z pamięcią natychmiastową i długotrwałą, płynnością wypowiedzi oraz ewentualnymi zaburzeniami uwagi w okresie półtora roku i trzech lat od rozpoznania nowotworu.
Pewne wyniki były łatwe do przewidzenia, inne zaś ugruntowują wiedzę o dobroczynnym działaniu konkretnych składników:
- im więcej warzyw, owoców i ryb w diecie, tym sprawność umysłu była większa;
- podobnie korzystnie wpływała suplementacja witamin z grupy B oraz witaminy E;
- niekorzystnie na mózg działało picie alkoholu, a korzystnie – piecie herbaty;
- na zdolność wypowiedzi pozytywnie wpływały warzywa w diecie;
- pamięć trwałą z kolei poprawiały herbata oraz suplementacja oleju rybiego.
Źródło
Breast Cancer Res Treat. 2018 May 9. Associations of dietary intake and supplement use with post-therapy cognitive recovery in breast cancer survivors. Huang Z, Shi Y, Bao P, Cai H, Hong Z, Ding D, Jackson J, Shu XO, Dai Q.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

