Nie od dziś wiadomo, że pożywienie może wpływać na działanie leków. Najbardziej znany jest sok grejpfrutowy, który zawiera furanokumaryny – związki hamujące aktywność cytochromu P450, czyli enzymu odpowiadającego za metabolizm mniej więcej połowy leków. Skutkiem popijania leków sokiem grejpfrutowym może więc być nadmierne działanie danego leku lub wprost przeciwnie – jego osłabienie.
Naukowcy sprawdzili, jak na wchłanianie leków działa ekstrakt z oliwki europejskiej, a konkretnie jej odmiany afrykańskiej. Na specjalnych warstwach komórek Caco-2 badali zdolność do przenikania leków nasercowych – propranololu i diltiazemu – przez nabłonek jelitowy w obecności ekstraktu z oliwki i bez niego.
Ekstrakt z oliwki nie dość, że zwiększał przenikanie leków przez komórki w kierunku odpowiadającym wchłanianiu, to jeszcze hamował przepływ w drugą stronę. Potencjalnym skutkiem może być zwiększona ilość leku przedostająca się do krwi, co w praktyce działa tak, jakbyśmy przyjęli ich większą dawkę. Są to leki mające działanie przeciwnadciśnieniowe i antyarytmiczne, stosowane też w chorobie wieńcowej, a efektem może być większy spadek ciśnienia lub silniejsze zwolnienie rytmu serca.
W teorii więc oliwka mogłaby poprawiać działanie tych leków, jeśli jest niedostateczne, jednak dopóki interakcja ta nie zostanie dokładnie zbadania i opisana, najlepiej po prostu odsunąć w czasie przyjmowanie ekstraktu z oliwki i leków, i stosować 2-godz. przerwę między nimi.
Źródło
Planta Med. 2018 Mar 19. Potential Herb-Drug Pharmacokinetic Interactions between African Wild Olive Leaf Extract and Selected Antihypertensive Drugs. Mmopele K, Combrinck , Hamman J, Willers C, Chen W, Viljoen A.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

