Niskie stężenie kwasów omega-3 we krwi wiąże się z konkretnym, niekorzystnym kształtem psychiki. Mimo że korelacja nie jest duża, pokazuje, jak żywność może wpływać na cechy osobowości. Powiedzenie „Jesteś tym, co jesz” nabiera nowego wymiaru.
Holenderscy psychiatrzy postanowili sprawdzić, czy znaczenie kwasów omega-3 dla zdrowia psychicznego wykracza poza dobrze znaną korelację z depresją. W tym celu przeanalizowali dane uzyskane z dużego ogólnokrajowego badania zdrowia psychicznego mieszkańców Holandii – Netherlands Study of Depression and Anxiety. Badani mieli średnio ok. 40 lat, 2/3 stanowiły kobiety.
Niskie stężenie kwasów omega-3 we krwi oraz kwasu dokozaheksaenowego było związane z:
- wysokim neurotyzmem (co przekłada się na skłonność do lęku, frustracji, gniewu, zazdrości, poczucia winy i samotność);
- niską ekstrawertycznością;
- niską sumiennością;
- wysokim poczuciem beznadziejności i myślami samobójczymi.
Co ciekawe, zależności między tymi cechami a niskim stężeniem omega-3 we krwi stwierdzono zarówno u osób z rozpoznaną depresją, jak i zdrowych.
Źródło
J Psychosom Res. 2018 May;108:93-101. The association of omega-3 fatty acid levels with personality and cognitive reactivity. Thesing CS, Bot M, Milaneschi Y, Giltay EJ, Penninx BWJH.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

