Istnieje związek między dietą kobiety ciężarnej oraz dietą w okresie karmienia piersią a ryzykiem pojawienia się alergii u dziecka – pisze zespół epidemiologów i klinicystów z Wielkiej Brytanii i USA. Najwięcej danych wskazuje na rolę ochronną olejów rybich i probiotyków.
Naukowcy przeanalizowali badania opublikowane od 1946 r. Zidentyfikowali:
- 19 badań interwencyjnych (tj. takich, w których zmieniano osobom badanym dietę lub stosowano suplementy), w których ciężarnym w późnym okresie ciąży lub matkom karmiącym piersią podawano doustne probiotyki. Stwierdzono, że suplementy z mikroorganizmami mogą zmniejszać ryzyko wyprysku atopowego (o przeszło 20 proc.);
- 6 badań sugerujących, że suplementacja olejów rybich w czasie ciąży i w okresie karmienia piersią może zmniejszać ryzyko uczulenia na jaja (o przeszło 30 proc.).
Siłę dowodów określono w obu tych przypadkach na umiarkowaną. Naukowcy wykazali jeszcze – choć tu jakość danych jest słabsza – że:
- karmienie piersią zmniejsza ryzyko wyprysku atopowego w okresie niemowlęcym;
- dłuższe karmienie wyłącznie piersią zmniejsza ryzyko pojawienia się cukrzycy typu 1 u dziecka;
- probiotyki zmniejszają ryzyko rozwoju alergii na mleko krowie.
Nie stwierdzono związków między innymi składnikami diety (lub ich unikaniem) a ryzykiem rozwoju u dzieci alergii lub chorób autoimmunologicznych, jednak – jak zastrzegają autorzy – dane często okazywały się niewystarczające do oceny ich potencjalnego wpływu ochronnego lub szkodliwego.
Źródło
PLoS Med. 2018 Feb 28;15(2):e1002507. Diet during pregnancy and infancy and risk of allergic or autoimmune disease: A systematic review and meta-analysis. Garcia-Larsen V, Ierodiakonou D, Jarrold K, Cunha S, Chivinge J, Robinson Z, Geoghegan N, Ruparelia A, Devani P, Trivella M, Leonardi-Bee J, Boyle RJ.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

