Cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, otyłość i zaburzenia lipidowe – te cztery choroby, gdy się spotkają, tworzą tzw. zespół metaboliczny. Wyodrębnia się go jako osobną chorobę, ponieważ silnie przyspiesza postęp miażdżycy i zwiększa ryzyko zawału serca.
Na Tajwanie przeprowadzono duże badanie, z udziałem 26 tys. osób w wieku >35 lat, mające sprawdzić, jak dieta wpływa na ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego. Oceniano trzy rodzaje diet:
- mięsną, fast-foodową (bogatą w białko zwierzęce, nasycone kwasy tłuszczowe, sód, słodycze i dodatki spożywcze);
- wegańską lub bogatą w owoce morza (bogatą w błonnik, witaminy i minerały oraz nienasycone kwasy tłuszczowe);
- opartą na produktach zbożowych (bogatą w błonnik, antyoksydanty, złożone węglowodany, prebiotyki i probiotyki).
Wyniki potwierdzają od dawna znaną prawdę – pierwsza dieta zwiększała ryzyko zaburzeń metabolicznych, a więc cukrzycy, nadciśnienia i zaburzeń lipidowych, a także sprzyjała rozwojowi stanu zapalnego (mierzonego za pomocą stężenia białka C-reaktywnego), druga i trzecia natomiast działały przeciwnie.
Komentarz
Osoby zainteresowane zdrowiem to wiedzą, osoby dopiero co zaczynające zwracać uwagę na dietę powinny przejąć się tymi wynikami. Niedobór podstawowych składników: błonnika, witamin i minerałów, antyoksydantów, probiotyków, czyli dobroczynnych bakterii jelitowych, oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, nadmiar mięsa i szkodliwych składników prowadzi do rozwoju przewlekłego stanu zapalnego, który się tli, nie boli, ale wywołuje choroby. I skraca życie.
Źródło
Nutrients. 2018 Jan 29;10(2). Association of Dietary Patterns with Components of Metabolic Syndrome and Inflammation among Middle-Aged and Older Adults with Metabolic Syndrome in Taiwan. Syauqy A, Hsu CY, Rau HH, Chao JC.