Dieta bez soli wymaga suplementacji jodu

Kobiety stosujące w celu odchudzania popularną dietę paleo w dłuższym okresie ryzykują niedoborem jodu i zaburzeniami czynności tarczycy, więc powinny rozważyć suplementację jodu – stwierdzili szwedzcy naukowcy. 

U podstaw diety paleo leży założenie, że człowiek powinien jeść tylko te produkty, który były dostępne przed rewolucją agrarną, a więc przed neolitem, ponieważ nie zdążył wyewoluować i przystosować się do „nowych” posiłków. Dieta ta wyklucza więc zboża, sól, cukier, rafinowane oleje itp.

Autorzy pracy zwrócili uwagę, że eliminacja soli z diety paleo może w teorii prowadzić do niedoboru jodu (na obszarach niedoboru jodu w środowisku państwa, w tym i Polska, prowadzą jodowanie soli kuchennej, aby zapobiec poważnym chorobom tarczycy wynikającym z ryzyka przyjmowania zbyt małej ilości jodu). Przeprowadzili więc badanie oceniające, jak duża część kobiet stosujących tę dietę ma faktycznie niedobór tego pierwiastka.

Badanie trwało 2 lata. Uczestniczyły w nim ogólnie zdrowe kobiety po menopauzie z nadwagą lub otyłością, którym zalecano dietę paleo lub dietę zgodną z zaleceniami żywieniowymi dla Skandynawii (Nordic Nutrition Recommendations). Na początku, po 6 i 24 miesiącach u uczestniczek oceniono parametry gospodarki jodowej, takie jak: zawartość jodu w diecie, wydalanie jodu w 24-godzinnej zbiórce moczu, stężenie hormonów tarczycy (tyroksyny FT4 oraz trijodotyroniny FT3) we krwi  oraz hormonu przysadki kontrolującego czynność tarczycy, czyli TSH.

Po 6 miesiącach w grupie paleo odnotowano spadek ilości jodu wydalanego z moczem i spadek stężenia hormonu tarczycy FT3. W grupie kontrolnej parametry pozostały stabilne. Autorzy interpretują te wyniki jako skutek niedoboru jodu i zalecają rozważenie suplementacji przy dietach ubogich w sól.

Źródła

Eur J Clin Nutr. 2018 Jan;72(1):124-129. A Paleolithic-type diet results in iodine deficiency: a 2-year randomized trial in postmenopausal obese women. Manousou S, Stål M, Larsson C, Mellberg C, Lindahl B, Eggertsen R, Hulthén L, Olsson T, Ryberg M, Sandberg S, Nyström HF.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s