Borówki chronią siatkówkę oka

Antocyjany, czyli flawonoidy nadające ciemną barwę m.in. borówkom, mają potencjał zapobiegania rozwojowi lub hamowania rozwoju chorób oczu wynikających z nagromadzenia z wiekiem uszkodzeń siatkówki, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej. 

Są to wnioski z badania, w którym antocyjany pochodzące z borówek (malwidynę oraz jej związki glukozydowe oraz galaktozydowe) aplikowano do komórek siatkówki oka poddanych działaniu wolnych rodników (komórki siatkówki przetwarzają światło słoneczne na sygnały elektryczne, czemu towarzyszy generacja wolnych rodników i ich wieloletnie działania prowadzą do nagromadzenia uszkodzeń).

Antocyjany z borówki okazały się redukować stres oksydacyjny indukowany przez wolny rodnik tlenowy – nadtlenek wodoru (H2O2). Zmniejszały bowiem ilość wolnych rodników i aldehydu masłowego, a zwiększały stężenia enzymów odpowiadających za ich dezaktywację: dysmutazy nadtlenkowej, katalazy i peroksydazy glutationowej. Poprawiały też żywotność komórek siatkówki, w tym m.in. istotnie hamując zjawisko apoptozy. W samych komórkach zaś pod wpływem antocyjanin borówki dochodziło do aktywacji różnych szlaków metabolicznych.

Źródło

J Agric Food Chem. 2018 Feb 7. Protective Effects of Blueberry Anthocyanins against H2O2-Induced Oxidative Injuries in Human Retinal Pigment Epithelial Cells.
Huang WY, Wu H, Li DJ, Song JF, Xiao YD, Liu CQ, Zhou JZ, Sui ZQ.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s