Fasola jest dobrym źródłem fenoli i składników odżywczych – a jeden z jej składników, fasolamina, ma właściwości blokujące alfa-amylazę – enzym rozkładający węglowodany złożone w przewodzie pokarmowym. Włoscy naukowcy przeprowadzili badanie, w którym sprawdzili, jak bogaty w polifenole ekstrakt z fasoli wpływa na aktywność innych enzymów rozkładających zarówno cukry, jak i tłuszcze.
Enzymy
Pożywienie w dużej części zawiera składniki wielkocząsteczkowe, które nie wchłoną się w przewodzie pokarmowym. Enzymy pokarmowe mają prostą funkcję: rozkładają je do mniejszych cząsteczek, które mogą być wchłaniane do krwi. W odchudzaniu czy chorobach metabolicznych, jak np. cukrzyca, zablokowanie tych enzymów może działać korzystnie, bowiem skutkiem będzie wchłonięcie mniejszej ilości cukrów lub tłuszczów, które dzięki blokadzie enzymu nie zostaną rozłożone i zostaną przesunięte do dalszych części jelit.
W eksperymencie ekstrakty z fasoli w sposób zależny od dawki blokowały różne enzymy pokarmowe: zarówno alfa-glukozydazę, jak i alfa-amylazę (oba odpowiadają za rozkład cukrów złożonych), a także lipazę (enzym rozkładający tłuszcze).
Wyniki, jak wskazują autorzy, powinny zachęcać do częstszego spożywania fasoli, któa jest naturalnym źródłem substancji hamujących aktywność enzymów pokarmowych, przez co może ułatwiać kontrolę masy ciała, a nawet cukrzycy. Istotna jest natomiast obserwacja, że ekstrakt z fasoli działa na więcej niż jeden enzym, nie tylko na alfa-glukozydazę, jak wcześniej uważano, co tym bardziej powinno zachęcać do stałego włączenia w dietę.
Źródło
Int J Food Sci Nutr. 2018 Jan 16:1-11. Alpha-amylase, α-glucosidase and lipase inhibiting activities of polyphenol-rich extracts from six common bean cultivars of Southern Italy, before and after cooking. Ombra MN, d’Acierno A, Nazzaro F, Spigno P, Riccardi R, Zaccardelli M, Pane C, Coppola R, Fratianni F.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

