Dwa karotenoidy obecne praktycznie wyłącznie w czerwonej papryce, kapsantyna i kapsorubina, chronią komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez promieniowanie ultrafioletowe w stopniu porównywalnym do luteiny.
Zjawisko to nazywa się fotoprotekcją i ma duże znaczenie dla skóry czy siatkówki oka, gdzie mamy chcąc nie chcąc do czynienia z wybijaniem elektronów przez wysokoenergetyczne promieniowanie ultrafioletowe. Karotenoidy, działające jak wymiatacze wolnych rodników, mają potencjalne działanie fotoprotekcyjne i naukowcy z Uniwersytetu w Sewilli (Hiszpania) postanowili je ocenić, badając ich zdolność do zabezpieczania komórek przed uszkodzeniami DNA i śmiercią.
W tym celu sprawdzili, jak zanurzenie jednego z rodzajów komórek występujących w skórze człowieka – fibroblastów – wpłynie na uszkodzenia komórek po naświetlaniu promieniami UVB. Efekty porównywano z luteiną, słynnym naturalnym związkiem z grupy ksantofilowych karotenoidów, która służy ochronie komórek siatkówki oka.
Kapsantyna i kapsorubina przeciwdziałały uszkodzeniom komórek powodowanym przez UVB o energii do 300 mJ/cm2. Wszystkie związki silnie zmniejszyły ilość przerwań nici DNA i ograniczyły aktywację szlaku kaspazy-3 (są to enzymy, które po aktywacji doprowadzają do śmierci komórki w mechanizmie apoptozy). I mimo że do zahamowania pozostał jeszcze jeden szlak kaspazy-1, autorzy uznają, że oba związki pochodzące z czerwonej papryki mogą być wykorzystywane jako suplement diety mogący chronić wrażliwe komórki przed szkodliwym światłem.
Andrzej Balcerzak
Źródło
Photochem Photobiol Sci. 2016 Aug 31;15(9):1204-1211. Carotenoids exclusively synthesized in red pepper (capsanthin and capsorubin) protect human dermal fibroblasts against UVB induced DNA damage. Fernández-García E, Carvajal-Lérida I, Pérez-Gálvez A.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

