Chirurdzy ze Szpitala Hasana Sadikina (Universitas Padjadjaran w Indonezji) wykorzystali witaminę D w celu poprawy jakości życia pacjentów leczonych z powodu raka jelita grubego. 

W tym celu przeprowadzili badanie kliniczne z randomizacją i pojedynczym zaślepieniem. Grupę 68 chorych przydzielono losowo do suplementacji witaminy D w dawce 10 tys. j. dziennie albo placebo. Uczestnicy mieli rozpoznanego raka jelita grubego w stadium II/III i przechodzili chemioterapię uzupełniającą (adjuwantową). Celem suplementacji witaminy D była weryfikacja, czy jest ona w stanie łagodzić działania uboczne chemioterapeutyków. 

Jakość życia mierzono na początku badania, a następnie po 3 i 6 miesiącach chemioterapii. 

Suplementacja witaminy D wiązała się ze wzrostem stężenia tej witaminy w surowicy (o ok. 25%), natomiast jej brak – ze spadkiem tego stężenia. Jakość życia pacjentów otrzymujących suplementację witaminy D istotnie poprawiła się w stosunku do grupy placebo w trzecim (mediana 75,0 wobec 45,83) i szóstym (mediana 83,33 wobec 33,33) miesiącu badania. 

Chemioterapia adjuwantowa (inaczej uzupełniająca) to forma leczenia onkologicznego rozpoczynana po zakończeniu leczenia chirurgicznego lub radioterapii. Jej celem jest zabicie ewentualnych pozostałych przy życiu komórek nowotworowych i zmniejszenie ryzyka nawrotu choroby. Komórki nowotworowe mogą być bowiem wciąż obecne, mimo że nie umiemy ich wykryć. 

Na podstawie

Perinandika T, Rudiman R, Purnama A. The Effect of Vitamin D Supplementation on Quality of Life in Stage II-III Colorectal Cancer Patients Undergoing Adjuvant Chemotherapy: A Single-Blind, Randomized Controlled Trial. J Gastrointest Cancer. 2024 Nov 18;56(1):22. doi: 10.1007/s12029-024-01142-3. PMID: 39557774.


Odkryj więcej z integmed.pl

Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.