Naukowcy z Uniwersytetu w Jilin (Chiny) przeanalizowali przeprowadzone dotychczas badania kliniczne, próbując ustalić przydatność suplementacji nasion babki w przywracaniu prawidłowego stężenia cholesterolu. 

Autorzy włączyli do analizy 29 randomizowanych, kontrolowanych badań klinicznych. Objęto nimi łącznie 2769 osób. Analiza wskazała, że, w porównaniu z grupą kontrolną, spożycie babki wiązało się z:

  •  istotnym zmniejszeniem stężenia cholesterolu (o 0,28 mmol/l); 
  •  istotnym zmniejszeniem poziomu LDL, tzw. złego cholesterolu (o 0,35 mmol/l);
  •  nie stwierdzono za to istotnego wpływu na stężenie triglicerydów (choć już suplementacja błonnika rozpuszczalnego, w który nasiona babki są bogate,  taki wpływ jak najbardziej miała). 

Te zmiany odpowiadają szacowanej redukcji ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych o 7 proc. Najlepsze efekty dawała suplementacja nasion babki u mężczyzn. 

Wyniki te wskazują, że suplementy zawierające babkę płesznik oraz błonnik z niej pochodzący, mogą być rozważane wśród nutraceutyków skutecznie wspierających leczenie zaburzeń lipidowych. 

Na podstawie

Zhu R, Lei Y, Wang S, Zhang J, Mengjiao Lv, Jiang R, Zhou J, Li T, Guo L. Plantago consumption significantly reduces total cholesterol and low-density lipoprotein cholesterol in adults: A systematic review and meta-analysis. Nutr Res. 2024 Jun;126:123-137. doi: 10.1016/j.nutres.2024.03.013. Epub 2024 Apr 3. PMID: 38688104.


Odkryj więcej z integmed.pl

Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.