Niemieccy naukowcy opisali, w jaki sposób suplementacja błonnika prowadzi do zmian aktywności regionów mózgu związanych z regulacją apetytu.
Badania prowadzone na zwierzętach sugerują, że prebiotyki pochodzenia roślinnego mogą wpływać na oś jelitowo-mózgową, w tym na komunikację między mikroflorą jelitową a regionami związanymi z odczuwaniem przyjemności. Znacznie mniej wiadomo na temat tego, czy takie same zjawiska zachodzą u ludzi. Stąd pomysł autorów – neurologów i mikrobiologów – aby sprawdzić, czy podobne efekty uzyska się w grupie osób z potencjalnym zaburzeniem takiej komunikacji. O tym miała świadczyć nadmierna masa ciała uczestników.
Do badania włączono 59 młodych dorosłych z nadwagą (19 kobiet, wiek 18-42 lata, wskaźnik masy ciała [BMI] 25-30). Wszystkim wykonano badanie czynności mózgu za pomocą rezonansu magnetycznego przed interwencją oraz po 14 dniach interwencji nutraceutycznej. Ta zaś polegała na podawaniu inuliny w dawce 30 g/dobę (albo placebo). Oceniano też zmiany stężenia glukozy, profilu lipidowego, markerów zapalenia, badano próbki kału.
Zaobserwowano, że w porównaniu z placebo, uczestnicy otrzymujący inulinę wykazywali zmniejszoną aktywację regionów mózgu świadczących o wzbudzaniu pożądania w reakcji na bodźce w postaci wysokokalorycznej żywności (w obszarze jąder wzgórza i prawej korze przedczołowej).
Nie zaobserwowano różnic pod względem zmian parametrów metabolicznych i zapalnych we krwi. Analiza mikroflory jelitowej wykazała za to istotne zmiany, m.in. w kierunku zwiększonej ilości bifidobakterii wytwarzających krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe oraz związane ze spożyciem prebiotyków zmiany aktywności w obrębie przeszło 60 szlaków sygnałowych.
W tym badaniu interwencja nutraceutyczna przyhamowała aktywację układu nagrody związaną z podejmowaniem decyzji dotyczących jedzenia. Było to skorelowane ze zmianami w obrębie mikroflory jelitowej. Sugeruje to, że suplementacja błonnika (w odpowiedniej ilości!) może przeciwdziałać nieprawidłowym procesom psychoneurologicznym, które zaburzają apetyt i przyczyniają się do rozwoju otyłości.
Na podstawie
Medawar E, Beyer F, Thieleking R, Haange SB, Rolle-Kampczyk U, Reinicke M, Chakaroun R, von Bergen M, Stumvoll M, Villringer A, Witte AV. Prebiotic diet changes neural correlates of food decision-making in overweight adults: a randomised controlled within-subject cross-over trial. Gut. 2024 Jan 5;73(2):298-310. doi: 10.1136/gutjnl-2023-330365. PMID: 37793780; PMCID: PMC10850731.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

