Chińscy naukowcy w metaanalizie potwierdzają, że suplementacja witaminy D może chronić przed zachorowaniem na grypę, choć nie w każdym przypadku. 

Metaanalizę przeprowadzono, ponieważ poszczególne badania kliniczne mające wyjaśnić związki między suplementacją witaminy D a zachorowaniami na grypę przynosiły niespójne wyniki. Autorzy uwzględnili 10 badań z udziałem łącznie 4859 osób, które otrzymywały witaminę D i u których odnotowywano epizody zachorowań. 

Wyniki wskazują, że redukcja ryzyka wynosi ok. 20 proc., ale efekt bierze się przede wszystkim z prewencji zakażeń wirusem grypy typu A (groźniejszym, wywołującym pandemie), natomiast nie wirusem grypy typu B. Co ciekawe, wpływ suplementacji witaminy D na ochronę przed wirusem typu A znacznie przekraczał wspomniane 20 proc. Może to mieć związek z odmienną reakcją układu odpornościowego na zakażenia oboma typami wirusów.

Metaanaliza nie wskazuje, jakie znaczenie ma wyjściowe stężenie witaminy D we krwi w okresie jesienno-zimowym, ani jaka powinna być optymalna dawka witaminy D w tym konkretnym kontekście, zwłaszcza w różnych grupach wiekowych. To muszą wyjaśnić kolejne badania. Zwracają jednak uwagę, że można zacząć opracowywać zalecenia suplementacji, aby wykorzystać witaminę D do ochrony przed grypą, niezależnie od szczepień. 

Na podstawie

Zhu Z, Zhu X, Gu L, Zhan Y, Chen L, Li X. Association Between Vitamin D and Influenza: Meta-Analysis and Systematic Review of Randomized Controlled Trials. Front Nutr. 2022 Jan 7;8:799709. doi: 10.3389/fnut.2021.799709. PMID: 35071300; PMCID: PMC8777486.