Mąka z siemienia lnianego oraz olej lniany przyniosły ulgę pacjentom z wrzodziejącym zapaleniem okrężnicy – ogłosili irańscy naukowcy. 

Badanie, które przeprowadzili, polegało na sprawdzeniu efektów 3-miesięcznej suplementacji mączki z siemienia lnianego w jednej grupie oraz oleju lnianego w drugiej, i porównaniu z placebo. Uczestnikami było 75 osób z colitis ulcerosa – przewlekłą chorobą zapalną jelita grubego, w której z niejasnych przyczyn układ immunologiczny atakuje błonę śluzową końcowego odcinka przewodu pokarmowego. Dawka siemienia lnianego wynosiła 30 g dziennie, oleju lnianego 10 g dziennie. 

Po zakończeniu badania stwierdzono, że w obu suplementowanych grupach redukcji uległo stężenie białka C-reaktywnego (CRP, białko, którego stężenie rośnie w stanach zapalnych), istotnie zmalał też wskaźnik aktywności choroby wg Kliniki Mayo (tzw. Mayo score – im mniejszy, tym łagodniejsze objawy). Co więcej, im poważniejsze były objawy na początku, tym większą redukcję wskaźnika Mayo uzyskano. 

Zdaniem autorów wyniki te świadczą, że suplementy oparte na lnie wygaszały stan zapalny i dzięki temu zmniejszały aktywność choroby, co przełożyło się na objawy kliniczne i jakość życia. Otwiera to drogę do stosowania takich nutraceutyków w chorobach zapalnych jelit, ich skuteczność wymaga oczywiście potwierdzenia w kolejnych badaniach.

Na podstawie

Morshedzadeh N, Shahrokh S, Chaleshi V, Karimi S, Mirmiran P, Zali MR. The Effects of Flaxseed Supplementation on Gene Expression and Inflammation in Ulcerative Colitis Patients: an open-labeled randomized controlled trial. Int J Clin Pract. 2021 Jan 22:e14035. doi: 10.1111/ijcp.14035. Epub ahead of print. PMID: 33482045.