Włoscy farmakolodzy wskazują na rosnące zainteresowanie owocami leśnymi (i ich krewniakami) w leczeniu chorób skóry.
Skóra jest jednym z głównym obszarów zainteresowań medycyny ludowej. Po części dlatego, że dość łatwo zaobserwować, czy dane remedium jest skuteczne, czy nie. Inne powody to konieczność leczenia ran i oczywiście zainteresowania czysto „kosmetyczne”.
Autorzy przejrzeli prace naukowe poświęcone związkom niewielkich owoców typu porzeczka, jagody, winogrona i in. z leczeniem chorób skóry i za najbardziej obiecujące uznają:
- jagody açai;
- truskawki;
- jagodę kamczacką;
- granaty;
- czarną porzeczkę;
- maliny;
- jeżyny;
- czarny bez;
- cytryniec chiński;
- jagody borówki;
- winogrona.
Badania naukowe koncentrują się najczęściej na wpływie antyoksydacyjnym owoców, na wygaszaniu reakcji zapalnych, fotoprotekcji oraz przyspieszaniu gojenia ran. Znakomita większość to wciąż badania na zwierzętach, badania kliniczne w dermatologii z tymi produktami to wciąż kropla w morzu potrzeb. I to mimo bogatych doświadczeń historycznych (np. granaty i czarny bez mają wieloletnią tradycję stosowania w leczeniu ran w ramach medycyny ludowej).
Sporo z wymienionych owoców zawiera naturalne, słabo działające substancje antybakteryjne, i to może być jednym z mechanizmów ich działania. Część wpływa na produkcję kolagenu, stymulując fibroblasty (komórki tkanki łącznej) do jego wytwarzania, mogą też hamować enzymy rozkładające tkankę łączną (tu widać potencjał zapobiegania przebudowie skóry prowadzącej np. do zmarszczek), wreszcie efekt antyoksydacyjny też zapobiega starzeniu się skóry. I na sam koniec – wpływ immunomodulujący rodzi nadzieję na wykorzystanie owoców lub ich ekstraktów w leczeniu chorób zapalnych skóry (np. łuszczycy). I mimo że samo nasuwa się stosowanie miejscowe ekstraktów z różnych owoców, wcale nie są wykluczone korzyści ze stosowania doustnego (tj. regularnego spożycia w diecie lub suplementacji).
Farmakologia ma wiele jeszcze do wyjaśnienia zarówno jeśli chodzi o działanie tych naturalnych produktów, jak i ich losy w organizmie. Mimo to, już pojawiają się pierwsze badania kliniczne, które będziemy omawiać na naszych łamach, więc zachęcamy do częstych odwiedzin!
Na podstawie
Antioxidants (Basel). 2020 Jun 20;9(6). A Review of the Potential Benefits of Plants Producing Berries in Skin Disorders. Piazza S et al.