Czosnek, wiązany w medycynie ludowej z chorobami układu oddechowego, ma nie tylko działanie przeciwbakteryjne, ale i przeciwwirusowe. Nie bez przyczyny w wielu regionach na całym świecie jest od tysiącleci używany profilaktycznie i leczniczo. 

Międzynarodowy zespół naukowców dokonał przeglądu danych naukowych na temat antywirusowego działania czosnku i uznał, że uzasadniają one profilaktyczne jego stosowanie w kontekście zakażeń wirusowych. 

Czosnek:

  • może blokować wnikanie wirusa do wnętrza komórek;
  • może hamować aktywność enzymów wirusa odpowiadających za jego replikację; 
  • wspiera komórki układu odpornościowego zwalczające zakażenia, a jednocześnie działa przeciwzapalnie;
  • może łagodzić przebieg infekcji wirusowych;
  • może zapobiegać infekcjom wirusowym, co wykazano w badaniach klinicznych.

Głównymi związkami aktywnymi biologicznie są związki siarki, odpowiadające za charakterystyczny zapach. Badania eksperymentalne z czosnkiem lub jego składnikami wykazały aktywność antywirusową wobec licznej grupy wirusów, nie tylko wywołujących zakażenia oddechowe (adenowirusów, koronawirusów, w tym SARS, rynowirusów, wirusa grypy i paragrypy), ale i wirusów wywołujących opryszczkę, zakażenia wątroby, rotawirusów i enterowirusów, wirusa Coxsackie i nawet HIV oraz gorączki krwotocznej – dengi. 

W badaniach klinicznych obserwowano natomiast skuteczność profilaktyczną czosnku lub jego składników w profilaktyce przeziębień / grypy, wirusowych zakażeń wątroby, kłykcin kończystych. Działanie czosnku zasługuje na dalsze eksplorowanie w kontekście wzmacniania odporności przeciwwirusowej, farmakokinetyki i oczywiście prowadzenia dalszych badań klinicznych – konkludują autorzy. 

Na podstawie

Trends Food Sci Technol. 2020 Oct;104:219-234. Antiviral potential of garlic ( Allium sativum) and its organosulfur compounds: A systematic update of pre-clinical and clinical data. Razina Rouf et al.