Chińscy naukowcy odtworzyli unikatowy kwas tłuszczowy obecny w maczużniku chińskim (Cordyceps chinensis) i zbadali, jak wpływa na przebieg zakażenia wirusem grypy na poziomie komórkowym.
Ta praca naukowa jest przykładem zastosowania klasycznych metod nauki zachodniej do badania mechanizmów działania tradycyjnej medycyny chińskiej. Kordyceps jest bowiem jednym z najcenniejszych produktów tej ostatniej, wykorzystywanym do wzmacniania organizmu w licznych stanach chorobowych.
Jak się podejrzewa, kordyceps wpływa przede wszystkim na układ immunologiczny, i aktualnie omawiane badanie potwierdza tę hipotezę.
Autorzy wyizolowali, a następnie zsyntetyzowali kwas dekadienowy i prześledzili wpływ jego podawania na reakcję układu odpornościowego związaną z zakażeniem wirusem grypy H1N1. Badanie odbyło się na liniach komórkowych, co jest oczywiste, ponieważ mechanizmów działania konkretnych substancji nie ustala się w ramach badań klinicznych (te służą raczej do oceny skuteczności i działań niepożądanych).
Naukowcy zaobserwowali, że badany składnik kordycepsu wpływał nie tyle na sam przebieg zakażenia wirusowego, ile na odpowiedź immunologiczną. W komórkach poddanych jego działaniu dochodziło do zmniejszenia ilości mRNA dla licznych cytokin prozapalnych, co świadczy o działaniu przeciwzapalnym na stosunkowo wczesnym etapie odpowiedzi (z jądra komórkowego przestały wydostawać się fragmenty kwasu nukleinowego służącego do syntezy białek wzmagających reakcję odpornościową). Wygaszaniu ulegała także aktywność analogicznych szlaków sygnałowych, np. związanych z interferonem.
Zdaniem autorów wyniki te otwierają możliwość wykorzystywania badanego składnika do leczenia zakażeń wirusem grypy. W wielu bowiem przypadkach ciężkie objawy takiego zakażenia nie są bezpośrednim skutkiem cytotoksycznego działania wirusa, a bardzo ostrej reakcji układu odpornościowego. Biorąc pod uwagę podejście chińskich naukowców, można się spodziewać, że pojawią się kolejne badania weryfikujące możliwość wykorzystania tego działania u ludzi.
Na podstawie
Li RF, Zhou XB, Zhou HX, Yang ZF, Jiang HM, Wu X, Li WJ, Qiu JJ, Mi JN, Chen M, Zhong NS, Zhu GY, Jiang ZH. Novel Fatty Acid in Cordyceps Suppresses Influenza A (H1N1) Virus-Induced Proinflammatory Response Through Regulating Innate Signaling Pathways. ACS Omega. 2021 Jan 7;6(2):1505-1515. doi: 10.1021/acsomega.0c05264. PMID: 33490810; PMCID: PMC7818636.