W niedawno opublikowanym artykule autorstwa doktora naturopatii, dziekana ds. klinicznych National College of Naturopathic Medicine w Portland (USA) możemy przeczytać, jak jego zdaniem możemy kształtować odporność. To spojrzenie zbieżne z aktualną, klasyczną wiedzą z fizjologii i immunologii, rozszerzone o dane z badań nad nutraceutykami. 

Oczywistością jest, że na odporność przeciwwirusową czy przeciwbakteryjną wpływa styl życia czy miejsce zamieszkania (tzw. czynnik środowiskowy). Osłabiać odporność może więc nieprawidłowa, prowadząca do otyłości dieta, albo zanieczyszczenia środowiska (zwłaszcza powietrza). I jedno, i drugie może zresztą potęgować swoje niekorzystne efekty, co być może sprawia, że otyli pacjenci z COVID-19 z regionów wysoce zanieczyszczonych częściej doświadczają zbyt gwałtownej reakcji układu odpornościowego (burzy cytokinowej) i częściej umierają. 

Drugim oczywistym czynnikiem, o który należy dbać, jest prawidłowy sen. Na sen również wpływa styl życia, ale też brak melatoniny, która należy do nutraceutyków o działaniu poprawiającym funkcje immunologiczne (jest też uwzględniona w protokole antycovidowym Marika). 

W kontekście wzmacniania odporności warto więc rozważyć suplementację melatoniny oraz wdrożyć zasady higieny snu

Autor wymienia więcej nutraceutyków, które przebadano w badaniach klinicznych w kontekście zakażeń górnych dróg oddechowych i które w związku z tym mogą być pomocne w zapobieganiu lub leczeniu COVID-19 (ale i innych infekcji!). Są to:

  • cynk;
  • witamina C i D;
  • kanabidiol;
  • traganek błoniasty;
  • produkty fermentacji drożdży;
  • ekstrakt z liścia oliwki;
  • berberyna;
  • N-acetylocysteina;
  • czosnek. 

Na podstawie 

Meletis CD, Wilkes K. Immune Competence and Minimizing Susceptibility to COVID-19 and Other Immune System Threats. Altern Ther Health Med. 2020 Aug;26(S2):94-99. PMID: 33245701.