Międzynarodowy zespół naukowców przeprowadził metaanalizę randomizowanych badań klinicznych z grupą kontrolną, która pokazała, jak suplementacja babki płesznik (psyllium) wpływa na zdrowie osób chorych na cukrzycę. 

Babka płesznik jest popularnym elementem preparatów z błonnikiem; w 2/3 składa się z błonnika rozpuszczalnego, który po związaniu wody pęcznieje, nabywając śluzowatej konsystencji, dzięki czemu chroni śluzówkę jelit (inaczej niż błonnik nierozpuszczalny) – i z tego jest najbardziej znana. Równolegle ma też jednak drugie działanie: wiąże w tej lepkiej sieci substancje pokarmowe, które w cukrzycy są niepożądane, mianowicie tłuszcze i cukry. Jeśli te zaś nie przedostaną się do krwi, nie będą działały szkodliwie na organizm chorego, a na tym nam głównie zależy w długotrwałej perspektywie. 

Do analizy włączono 8 badań z udziałem 395 chorych (fakt, że dostępne badania były niewielkie, świadczy pośrednio o małym zainteresowaniu naukowców działaniem babki płesznik w cukrzycy, a szkoda). Analiza wskazała, że suplementacja babki płesznik wiąże się z istotną statystycznie redukcją 

  • triglicerydów (rzędu 20 mg/dl)
  • cholesterolu we frakcji LDL (ok. 9 mg/dl)
  • glikemii na czczo (30 mg/dl – całkiem spory efekt!)
  • hemoglobiny A1c (o 0,9% – również godne uwagi działanie). 

Mamy, jak się wydaje, prostą i tanią interwencję żywieniową, która nie ma działań ubocznych, i jeśli pochodzi od wiarygodnego producenta, to raczej nie będzie zanieczyszczona substancjami rakotwórczymi (co nie jest tak oczywiste  w przypadku farmaceutyków – patrz przypadek metforminy) i działa całkiem skutecznie. 

Oczywiście nie zastąpi leków i w cukrzycy nie należy tego robić na własną rękę – jednak wraz z innymi nutraceutykami i zmianą diety może pozwolić ograniczyć dawki koniecznych leków i opóźnić rozwój powikłań, a o to z pewnością warto się starać. 

Błonnik rozpuszczalny w cukrzycy najlepiej przyjmować na kilka minut przed każdym posiłkiem – a nie np. rano na czczo godzinę przed śniadaniem (chyba że jako zupełnie osobna porcja błonnika). Przyjmowanie błonnika na czczo będzie działać prebiotycznie, tj. wzmacniać dobroczynne bakterie jelitowe, ale nie zapewni wiązania cukrów i tłuszczów z posiłku, stąd zasadność przyjęcia porcji błonnika bezpośrednio przed posiłkiem.

Na podstawie

Phytother Res. 2020 Jun;34(6):1237-1247. The effect of psyllium consumption on weight, body mass index, lipid profile, and glucose metabolism in diabetic patients: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Xiao Z et al. 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s