Chińscy naukowcy ogłosili, że regularnie spożywany w dużych ilościach czosnek może wydatnie zmniejszyć ryzyko rozwoju raka wątroby u nosicieli antygenu HBs. Zaś działanie czosnku może jeszcze zwiększyć zielona herbata.
Po przebyciu zapalenia wątroby warto zwrócić uwagę na dietę. Osoby, które wyzdrowiały z WZW B i u których wciąż wykrywalny jest antygen HBs, są wciąż przewlekle zakażone i w związku z tym – zagrożone powikłaniami, jak reaktywacja zakażenia, włóknienie i marskość wątroby oraz rak wątrobowokomórkowy.
Chiny, które zmagają się z problemem zakażeń WZW B, testują też różnorakie pomysły na zapobieganie tym powikłaniom. W tej pracy skupiono się na ocenie, czy ilość czosnku w diecie – znanego czynnika chroniącego wątrobę, m.in. przed toksynami – ma znaczenie dla ryzyka rozwoju raka wątroby.
W latach 2007-2011 zidentyfikowano blisko 3200 chorych z przewlekłym zakażeniem wirusem zapalenia wątroby typu B (o czym świadczył wykrywalny antygen HBs) w wieku od 30 do 70 lat i obserwowano ich co pół roku aż do 2017 r., zbierając m.in. dane o diecie.
W okresie obserwacji raka wątroby rozpoznano u 270 uczestników. Analiza statystyczna wskazała, że im rzadziej dana osoba spożywała czosnek, tym większe miała szanse na rozwój tego nowotworu. I na odwrót – gdy czosnek pojawiał się w diecie co najmniej 7 razy w tygodniu, ryzyko było mniejsze o prawie 40%. Dodatkowo wykryto synergię między czosnkiem a piciem zielonej herbaty – ta jeszcze bardziej uwydatniała korzystne efekty czosnku.
Na podstawie
J Dig Dis. 2020 May 14. Dietary habits and Risk of Hepatocellular Carcinoma among Hepatitis B Surface Antigen Carriers: A Prospective Cohort Study in China. Cheng Xiao Y, Chen YS, Zi Jun G, Zhang YH, Xin X, Tian T, Wen Y, Zhu J, Song C, Chen JG, Zhi Bin H.