Niewiele brakowało, by praca ta przeszła niezauważona – mimo że opublikowano ją w prestiżowym piśmie kardiologicznym, niespecjalnie szeroko komentowano wynikające z niej wnioski. Włoscy naukowcy analizując dane z dużego badania kohortowego Moni-sali Study (lata 2005-2010), zauważyli, że regularne spożycie ostrej papryki wiązało się z mniejszym ryzykiem śmierci – z różnych przyczyn.

Analizowano dane od przeszło 22 tysięcy uczestników badania obserwowanych przez ok. 8 lat. Byli to mieszkańcy regionu śródziemnomorskiego, a więc można przypuszczać, że odżywiali się znacznie lepiej niż typowe społeczeństwa zachodnie. Podzielono ich na grupy w zależności od ilości spożywanej ostrej papryki:

  • do 2 razy w tygodniu,
  • 2-4 razy w tygodniu,
  • częściej niż 4 razy w tygodniu.

Analiza wskazała, że ci z grupy o największym spożyciu umierali o 1/4 rzadziej niż ci, którzy od ostrej papryki stronili. Częstość zgonów spowodowanych chorobą układu krążenia była jeszcze mniejsza, redukcja wynosiła 35%! Osoby regularnie spożywające ostrą paprykę rzadziej umierały z powodu choroby wieńcowej (o prawie połowę) oraz udarów (o przeszło połowę).

O dziwo, wpływ ostrej papryki na zdrowie był wyraźniejszy u tych osób, które nie miały nadciśnienia – ale może to być wyrazem tego, jak poważną jest ono chorobą (gdy już się pojawi, niweluje korzystny wpływ ostrej papryki).

Skąd takie działanie ostrej papryki? „Podejrzana” jest kapsaicyna, substancja czynna odpowiadająca za nasilenie ostrości, a jednocześnie istotnie usprawniająca metabolizm na poziomie komórkowym – wielu badaczy obserwowało ułatwianie przez kapsaicynę spalania tłuszczów, działanie odchudzające i nawet usprawnienie czynności śródbłonka.

Mogłoby się wydawać, że związek ostrej papryki z wydłużeniem życia jest tak niespodziewany, że aż niewiarygodny – tymczasem nie jest to jedyne badanie z podobnymi wnioskami. Opisywaliśmy wcześniej wyniki analizy społeczeństwa amerykańskiego – w tej grupie, odżywiającej się wszak znacznie gorzej niż Włosi, także odnotowano zmniejszenie ryzyka zgonu w związku ze spożyciem tego nutraceutyku. Są też podobne badania populacji chińskiej – i trudno uznać, że w każdym z nich zadziałał w ten sam sposób przypadek. Dieta po prostu ma znaczenie!

Na podstawie

J Am Coll Cardiol. 2019 Dec 24;74(25):3139-3149. Chili Pepper Consumption and Mortality in Italian Adults. Bonaccio M, Di Castelnuovo A, Costanzo S, Ruggiero E, De Curtis A, Persichillo M, Tabolacci C, Facchiano F, Cerletti C, Donati MB, de Gaetano G, Iacoviello L; Moli-sani Study Investigators.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s