Ostra czerwona papryka i zaskakujące wydłużenie życia

Ryzyko śmierci w perspektywie bliskiej 20 lat jest znacznie (o ok. 36%) mniejsze wśród osób regularnie spożywających ostre czerwone papryczki – wynika z najnowszej analizy danych zgromadzonych w olbrzymim amerykańskim badaniu demograficznym National Health and Nutritional Examination Survey (NHANES) III.

Analizowano dane pochodzące od ponad 16 tysięcy osób powyżej 18 lat, zebrane zostały w latach 1988-1994 i porównane z danymi o zgonach na 31 grudnia 2011 r. (uczestnicy tego badania są stale monitorowani). Aby jak najprecyzyjniej wyodrębnić działanie ostrych czerwonych papryczek, analizę statystyczną poprowadzono tak, aby wykluczyć, że za obserwowany wpływ na śmiertelność wpłyną takie znane powszechnie czynniki ryzyka jak palenie tytoniu, niedostatek aktywności fizycznej, nadmierne spożycie alkoholu, mięsa i małe spożycie warzyw; wyeliminowano też wpływ rasy, płci, wykształcenia, stanu cywilnego, przychodów. Nie rozdzielano efektu poszczególnych odmian papryki – pytano po prostu o ostre i czerwone.

Śmiertelność osób spożywających ostre czerwone papryczki wyniosła 21,6%, pozostałych zaś 33,6%. Różnica ta była silnie istotna statystycznie; odnotowano też trend w kierunku mniejszej śmiertelności z przyczyn sercowo-naczyniowych.

Autorzy nie potrafią wyjaśnić dokładnego mechanizmu, w którym ostre czerwone papryczki przedłużałyby życie. Postulują, że może za nim stać działanie kapsaicyny, związku odpowiadającego za ostrość papryki, ale efekt ten może też zależeć od innych zawartych w niej substancji. Jak sami piszą, do potwierdzenia związku między dłuższym życiem a spożywaniem ostrych czerwonych papryczek potrzebne są dodatkowe badania, które wyjaśnią mechanizm obserwowanego efektu i być może pozwolą przeformułować zalecenia żywieniowe, a może nawet stworzyć nowe leki przedłużające życie.

Ostre czerwone papryczki obejmują różne gatunki z rodzaju Capsicum, w tym pieprz cayenne, papryczki tabasco, piri-piri czy habanero. Liczne prace świadczą o właściwościach prozdrowotnych kapsaicyny.

Źródło

PLoS One. 2017 Jan 9;12(1):e0169876. The Association of Hot Red Chili Pepper Consumption and Mortality: A Large Population-Based Cohort Study. Chopan M, Littenberg B.

 

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s