Kobiety przyjmujące czerwoną koniczynę z powodu objawów menopauzy mogą odnieść dodatkowe korzyści pod postacią poprawy parametrów lipidowych krwi – ogłosili polscy naukowcy. 

Nie jest niczym zaskakującym, że bogata w fitoestrogeny czerwona koniczyna działa na frakcje cholesterolu w osoczu, bo podlegają one wpływom hormonalnym; ten wpływ nie jest bynajmniej porównywalny ze statynami, które są wielokrotnie silniejsze, ale mają też więcej działań niepożądanych. Aktualna praca przedstawia zbiorczy średni efekt oszacowany po analizie badań klinicznych przeprowadzonych przed 2018 r. Wyjaśnia w ten sposób, czego można się spodziewać w aspekcie zmian tych parametrów krwi u kobiet w wieku okołomenopauzalnym i po menopauzie, rzucając nieco światła na sprzeczne wyniki uzyskiwane jak dotąd z badań naukowych.

Autorzy uwzględnili w analizie dziesięć badań klinicznych z udziałem w sumie 910 kobiet. Na podstawie tych danych ustalili, że czerwona koniczyna:

  • zmniejszała stężenie cholesterolu całkowitego o ok. 10 mg/dl;
  • zmniejszała stężenie cholesterolu we frakcji LDL o ok. 5 mg/dl;
  • jej wpływ na frakcję HDL i triglicerydy był nieistotny statystycznie.

Działanie czerwonej koniczyny było wyraźnie zaznaczone u kobiet z nadwagą i otyłych, co pozwala przypuszczać, że u nich powinny się pojawiać korzyści ze strony chorób zależnych od zaburzeń lipidowych.

Nie jest do końca wyjaśniony mechanizm molekularny działania izoflawonów, takich jak te obecne w czerwonej koniczynie (biochanina A i formonentyna), którym przypisuje się jej działanie biologiczne. Przypuszcza się, że zmieniają ekspresję białek odpowiedzialnych za metabolizm wątrobowy lub zwiększają ilość receptorów wychwytujących cząsteczki obładowane cholesterolem. Tak czy inaczej, czerwona koniczyna wydaje się naturalnym wspomaganiem zmian stylu życia przydatnych po menopauzie (obejmujących zdrowszą dietę i regularną aktywność fizyczną), które swoją drogą warto wdrażać w celu wydłużenia życia – nawet po menopauzie.

Na podstawie

Maturitas. 2020 Feb;132:7-16. Effects of red clover (Trifolium pratense) isoflavones on the lipid profile of perimenopausal and postmenopausal women-A systematic review and meta-analysis. Kanadys W, Baranska A, Jedrych M, Religioni U, Janiszewska M.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s