W temacie interakcji między naszym organizmem a florą jelitową bardzo interesujące obserwacje poczynili włoscy naukowcy. Sugerują, że skład bakterii w jelicie wpływa na wchłanianie podstawowych substancji odżywczych.

W badaniu uczestniczyły zdrowe dzieci (to ważne – nie miały chorób przewlekłych, które mogłyby zaburzać wchłanianie z przewodu pokarmowego i w ten sposób wypaczyć wyniki). Czterdzieścioro dzieci w wieku 14-18 lat przydzielono do grupy otrzymującej suplement z probiotykiem (kombinacja szczepów Lactobacillus plantarum, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacter infantis, Bifidobacter lactis) albo do grupy placebo. Po 5 i po 10 tygodniach oceniano skład ciała, nawyki dietetyczne oraz pobierano krew w celu oceny stężenia podstawowych metali (żelaza, cynku, wapnia) oraz witamin (witaminy A i D).

Jak zadziałała suplementacja? Pomiędzy grupami zaobserwowano następujące różnice:

  • poziom witaminy A i D wzrósł w grupie otrzymującej suplementację o odpowiednio 9 i 3,2 proc., podczas gdy w grupie placebo poziom witaminy A wzrósł o jedynie 1 proc., a witaminy D spadł o 3 proc.
  • w grupie suplementowanej wapń stężenie wapnia wzrosło o 4 proc., podczas gdy w grupie placebo zmalało o 7 proc.
  • poziom cynku w pierwszej grupie wzrósł o 1,7 proc. i zmalał o 3,5 proc. w grupie placebo
  • poziom żelaza wzrósł w grupie probiotyków o 2 proc., zmalał natomiast w grupie placebo, o 1 proc.

O dziwo, autorzy nie ustosunkowują się w żaden sposób do tych wyników. Nie podjęli próby interpretacji, nie wskazali, czy ktokolwiek poczynił podobne obserwacje (niebywałe jak na pismo naukowe). Stwierdzają tylko, że efekty suplementacji probiotyków pojawiają się po 5 tygodniach i że u dzieci mogą być wykorzystywane w celu poprawy stanu odżywienia i ogólnego zdrowia – z zastrzeżeniem, że kolejne badania mogą pozwolić na precyzyjniejsze ustalenie rekomendacji.

Stanowisko autorów jest o tyle zaskakujące, że o ile łatwo sobie wyobrazić, dlaczego bakterie mogą wpływać na wchłanianie związków organicznych (klasycznym przykładem są aglikony lub fitoestrogeny sojowe, które stają się dostępne wchłanianiu dopiero po zmetabolizowaniu przez bakterie jelitowe), o tyle trudno wyjaśnić, jak bakterie miałyby zwiększać wchłanianie cynku czy wapnia. I próba wyjaśnienia tego byłaby niezwykle inspirująca!

Na podstawie

Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2019 Oct;23(19):8645-8657. Effect of probiotics on the occurrence of nutrition absorption capacities in healthy children: a randomized double-blinded placebo-controlled pilot study. Ballini A, Gnoni A, De Vito D, Dipalma G, Cantore S, Gargiulo Isacco C, Saini R, Santacroce L, Topi S, Scarano A, Scacco S, Inchingolo F.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s