Dzięki pracy naukowców ze Szwecji i Włoch wiemy więcej o związkach budowy mózgu z dietą, a także o tym, co jeść, a czego nie jeść w celu jak najdłuższego zachowania dobrze funkcjonującego układu nerwowego.
Naukowcy zaprzęgli do pomocy neuroobrazowanie, czyli metody używane do „podglądania” co się dzieje w naszych mózgach w ramach diagnostyki najróżniejszych chorób neurologicznych. Przebadali za pomocą rezonansu magnetycznego blisko 420 osób w wieku >60 lat (bez demencji), odnotowując dwa podstawowe parametry:
- liczbę hiperintensywności w obrębie istoty białej – świadczą o uszkodzeniach drobnych naczyń mózgowych i mikrozawałach w jej obrębie;
- całkowitą objętość mózgu (zaniki mózgowe są typowym objawem demencji).
Parametry te korelowano następnie z danymi o diecie tych osób. Od kilku lat następuje renesans dietoterapii i idei wpływu na zdrowie narządów za pomocą diety – nie inaczej jest w przypadku mózgu. Wiemy, że pewne składniki pożywienia mogą wygaszać lub nasilać mikrostan zapalny oraz łagodzić lub generować stres oksydacyjny w układzie nerwowym, z całą pewnością też żywność wpływa na stan naczyń krwionośnych, a więc może przyczyniać się do powstawania mikrozawałów skutkujących gorszym ukrwieniem pewnych obszarów w mózgu. Z uwagi na specyficzną budowę układu nerwowego jeden mikrozawał raczej nie daje objawów, ale już ich duże nagromadzenie prowadzi do zaburzeń komunikacji w obrębie obwodów neuronalnych i może dawać objawy – np. demencji.
Na podstawie analizy naukowcy ustalili, kombinacja jakich produktów w diecie wiąże się z małą ilością hiperintensywności w istocie białej i dużą objętością mózgu, a więc zachowaną jego integralnością u starszych osób. Jest to dieta:
- bogata w:
- owoce, warzywa, w tym strączkowe
- oliwę i oleje z nasion roślin
- ryby
- chude czerwone mięso i drób
- natomiast uboga w:
- mleko i nabiał
- masło
- przetworzone mięso
- podroby.
Na podstawie
Neuroimage. 2019 May 30;199:281-288. Specific nutrient patterns are associated with higher structural brain integrity in dementia-free older adults. Prinelli F, Fratiglioni L, Kalpouzos G, Musicco M, Adorni F, Johansson I, Marseglia A, Xu W.