Dzięki pracy naukowców ze Szwecji i Włoch wiemy więcej o związkach budowy mózgu z dietą, a także o tym, co jeść, a czego nie jeść w celu jak najdłuższego zachowania dobrze funkcjonującego układu nerwowego.

Naukowcy zaprzęgli do pomocy neuroobrazowanie, czyli metody używane do „podglądania” co się dzieje w naszych mózgach w ramach diagnostyki najróżniejszych chorób neurologicznych. Przebadali za pomocą rezonansu magnetycznego blisko 420 osób w wieku >60 lat (bez demencji), odnotowując dwa podstawowe parametry:

  • liczbę hiperintensywności w obrębie istoty białej – świadczą o uszkodzeniach  drobnych naczyń mózgowych i mikrozawałach w jej obrębie;
  • całkowitą objętość mózgu (zaniki mózgowe są typowym objawem demencji).

Parametry te korelowano następnie z danymi o diecie tych osób. Od kilku lat następuje renesans dietoterapii i idei wpływu na zdrowie narządów za pomocą diety – nie inaczej jest w przypadku mózgu. Wiemy, że pewne składniki pożywienia mogą wygaszać lub nasilać mikrostan zapalny oraz łagodzić lub generować stres oksydacyjny w układzie nerwowym, z całą pewnością też żywność wpływa na stan naczyń krwionośnych, a więc może przyczyniać się do powstawania mikrozawałów skutkujących gorszym ukrwieniem pewnych obszarów w mózgu. Z uwagi na specyficzną budowę układu nerwowego jeden mikrozawał raczej nie daje objawów, ale już ich duże nagromadzenie prowadzi do zaburzeń komunikacji w obrębie obwodów neuronalnych i może dawać  objawy – np. demencji.

Na podstawie analizy naukowcy ustalili, kombinacja jakich produktów w diecie wiąże się z małą ilością hiperintensywności w istocie białej i dużą objętością mózgu, a więc zachowaną jego integralnością u starszych osób. Jest to dieta:

  • bogata w:
    • owoce, warzywa, w tym strączkowe
    • oliwę i oleje z nasion roślin
    • ryby
    • chude czerwone mięso i drób
  • natomiast uboga w:
    • mleko i nabiał
    • masło
    • przetworzone mięso
    • podroby.

Na podstawie

Neuroimage. 2019 May 30;199:281-288. Specific nutrient patterns are associated with higher structural brain integrity in dementia-free older adults. Prinelli F, Fratiglioni L, Kalpouzos G, Musicco M, Adorni F, Johansson I, Marseglia A, Xu W.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s