Onkolodzy z Pierwszego Szpitala Chińskiego Uniwersytetu Medycznego w Shenyang (Chiny) przeprowadzili badanie kliniczno-kontrolne, w ramach którego ocenili związek między spożyciem czosnku (i warzyw z tego samego rodzaju) a ryzykiem raka jelita grubego.
W badaniu wzięło udział 833 chorych oraz tyleż samo dobranych pod względem wieku, płci i regionu zamieszkania osób z grupy kontrolnej. Wszystkich przepytywano szczegółowo o rodzaj diety, aby móc w miarę wiarygodnie ocenić różnice zwyczajów żywieniowych występujące między chorymi i zdrowymi.
Spektakularne okazały się wyniki analizy pod kątem spożycia przez obie grupy czosnku i innych warzyw pokrewnych (tj. cebuli, szczypiorku, pora). Dieta bogata w czosnek i jego krewnych wiązała się ze zmniejszeniem ryzyka raka jelita grubego o ok. 80 proc.! Związek ten był istotny statystycznie zarówno u kobiet, jak i mężczyzn, choć nie obejmował przypadków raka okrężnicy zstępującej i esicy.
Związki między dietą (czy szerzej: stylem życia) a rakiem jelita grubego należą do najlepiej przebadanych w onkologii. Czynnikami ryzyka, które możemy modyfikować, są:
- otyłość (zwłaszcza u mężczyzn);
- brak ruchu;
- dieta bogata w czerwone mięso (wołowina, wieprzowina, baranina) i przetworzone produkty mięsne (np. parówki);
- dieta uboga w błonnik;
- palenie tytoniu;
- nadmierne spożycie alkoholu.
Na podstawie
- Asia Pac J Clin Oncol. 2019 Feb 20. Allium vegetables are associated with reduced risk of colorectal cancer: A hospital-based matched case-control study in China. Wu X, Shi J, Fang WX, Guo XY, Zhang LY, Liu YP, Li Z.
- American Cancer Society: Colorectal Cancer Risk Factors
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

