Powinno się rozważyć przyjmowanie suplementów diety bogatych w antocyjaniny z uwagi na ich korzystne działanie metaboliczne – piszą specjaliści fitoterapii z wyższych uczelni w Iranie, Indiach, Wielkiej Brytanii i USA. 

Zdanie to pada w kontekście zespołu metabolicznego – problemu cywilizacyjnego, ważnej przyczyny przedwczesnych zgonów. Zespół metaboliczny to termin określający współistnienie czterech chorób: cukrzycy, otyłości, zaburzeń lipidowych i nadciśnienia tętniczego, których konsekwencje (głównie uszkodzenie serca i naczyń) przy takim połączeniu się zwielokrotniają.

Antocyjaniny to związki z grupy polifenoli występujące w jagodach, aronii, czarnym bzie, porzeczkach, żurawinach, śliwkach i niektórych warzywach (np. czerwonej kapuście czy czerwonej cebuli – antocyjaniny odpowiadają za ich czerwoną i granatową barwę). W licznych badaniach wykazano ich działanie usuwające wolne rodniki tlenowe oraz korzystny wpływ na gospodarkę węglowodanową, poprawę insulinooporności, poziom cholesterolu czy ciśnienie tętnicze, stwierdzono też wpływ ochronny na komórki beta trzustki (są to komórki wytwarzające insulinę, których wyczerpanie prowadzi do niemożności utrzymania prawidłowych poziomów glukozy we krwi i rozwoju cukrzycy typu 2). Prawdopodobnie działają też odchudzająco, a więc uchwytują wszystkie elementy zespołu metabolicznego.

Działanie antocyjanin nie jest tak silne jak leków stosowanych w cukrzycy, nie zastąpią ich zatem, jednak, jak wynika z artykułu, mają potencjał, by wspomóc leczenie (i zapobiegać rozwojowi zespołu metabolicznego). Problemem jest jednak ich niska biodostępność, co oznacza, że wchłaniają się w małych ilościach – oznacza to, że aby wykorzystać dobrodziejstwa antocyjanin, należałoby latami stosować dietę opartą na ciemnych owocach (do czego warto zachęcać). Możliwości utrzymania takiej diety we współczesnym świecie są jednak ograniczone i tu autorzy upatrują miejsca dla suplementów diety, jednocześnie apelując o prowadzenie badań klinicznych w celu dokładniejszej oceny skuteczności antocyjanin u chorych z zespołem metabolicznym (notabene takie badania trwają i aktualnie jest ich prowadzonych kilkanaście).

Na podstawie

Front Pharmacol. 2018 Dec 4;9:1310. Anthocyanins in the Management of Metabolic Syndrome: A Pharmacological and Biopharmaceutical Review. Naseri R, Farzaei F, Haratipour P, Nabavi SF, Habtemariam S, Farzaei MH, Khodarahmi R, Tewari D, Momtaz S.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s