Można chyba powiedzieć, że to król wśród polifenoli. Polifenole to związki roślinne, które wedle badań z ostatnich 20-30 lat mają niezwykłe właściwości zdrowotne: chronią przed nowotworami, chorobami układu krążenia i innymi przewlekłymi schorzeniami. Wśród polifenoli najczęściej pojawiają się substancje wykorzystywane jako nutraceutyki, czyli elementy diety o działaniu prozdrowotnym. Resweratrol jest chyba najpopularniejszym z wszystkich badanych polifenoli. Co o nim wiemy?

Hiszpańscy naukowcy podsumowali znane działania resweratrolu, i co ważne – te wykazane nie na zwierzętach, jak to często bywa, ale w badaniach z udziałem ludzi, przytoczmy więc te najważniejsze:

  • resweratrol silnie stymuluje enzymy z rodziny sirtuin, które aktywowane są w różnych komórkach pod wpływem głodu i które odpowiedzialne są za zmiany metabolizmu wiązane z wydłużeniem życia i spowalnianiem procesów starzenia;
  • resweratrol zmniejsza stres oksydacyjny i to na drodze licznych mechanizmów, w tym aktywuje enzymy wymiatające wolne rodniki;
  • resweratrol jest szybko metabolizowany w wątrobie, ale jego aktywne metabolity utrzymują się we krwi dość długo – można je wykryć w moczu nawet kilka dni po spożyciu lampki czerwonego wina;
  • resweratrol jest bezpieczny, najczęściej nie daje objawów niepożądanych, czasem występują objawy ze strony układu pokarmowego (wzdęcia, luźne stolce, nudności);
  • resweratrol zwalnia pogarszanie się funkcji poznawczych i markerów choroby Alzheimera (w demencji) lub nawet je poprawia (w cukrzycy);
  • resweratrol poprawia przepływ kwi w mózgu;
  • resweratrol poprawia stan chorych z ataksją Friedreicha, rzadką chorobą neurologiczną;
  • resweratrol poprawia wrażliwość tkanek na insulinę i stężenia glukozy na czczo u chorych na cukrzycę typu 2 – choć nie we wszystkich badaniach udaje się to działanie wykazać;
  • resweratrol poprawia profil lipidowy krwi;
  • resweratrol poprawia rozszerzalność tętnic;
  • resweratrol zmniejsza obładowanie wątroby tłuszczem;
  • resweratrol wygasza przewlekły stan zapalny.

Trzeba pamiętać, że na metabolizm resweratrolu wpływa także nasza flora bakteryjna jelit i że najprawdopodobniej jego działanie będzie optymalne, gdy będziemy spożywać go regularnie w mniejszych dawkach niż raz na jakiś czas w dużej. Nie dziwi więc, że na takie wiadomości zareagowali producenci suplementów diety. Resweratrol naturalnie występuje w czerwonym winie, ale nie każdym – tylko gdy skórka winogron została zaatakowana przez grzyby (resweratrol jest naturalną substancją obronną wydzielaną przez winogrona czy jagody). Producenci nutraceutyków wykorzystują też inne jego naturalne źródła, np. rdest japoński.

Źródło

Nutrients. 2018 Dec 3;10(12). Health Effects of Resveratrol: Results from Human Intervention Trials. Ramírez-Garza SL, Laveriano-Santos EP, Marhuenda-Muñoz M, Storniolo CE, Tresserra-Rimbau A, Vallverdú-Queralt A, Lamuela-Raventós RM.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s