Chińscy naukowcy przyjrzeli się danym o działaniu zdrowotnym jagód borówek, jakie nauka zgromadziła w ostatnich 10 latach. Trzeba przyznać, że całość prezentuje się imponująco.
Borówka jest źródłem jednego z pięciu najpopularniejszych w świecie nutraceutyków barwników roślinnych – antocyjanin. Borówki mają liczne właściwości, do których należą:
- poprawa wzroku, np. poprzez ochronę siatkówki przed fotouszkodzeniem i zapobieganie zwyrodnieniu plamki żółtej;
- działanie antynowotworowe – antocyjaniny borówek nie tylko zapobiegają nowotworom, ale też mogą zwalniać ich rozrost, zmniejszać zdolność tworzenia przerzutów (np. w raku niedrobnokomórkowym płuc), uruchamiać mechanizmy apoptozy; uczulają raka szyjki macicy na radioterapię;
- działanie przeciwcukrzycowe (zmniejszanie insulinooporności, zmniejszanie poposiłkowego szczytu glikemii, przeciwdziałanie zjawisku glukotoksyczności);
- działanie odchudzające (polifenole borówek hamują rozmnażanie komórek tłuszczowych, co zapobiega gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, oraz zmniejszają ekspresję syntazy kwasów tłuszczowych w wątrobie);
- zapobieganie chorobom neurodegeneracyjnym (np. demencji);
- działanie przeciwdepresyjne;
- poprawa pamięci;
- zwiększanie przepływu krwi przez mózg;
- wspieranie układu odpornościowego i działanie przeciwzapalne (po podaniu borówek zmniejsza się ilość cytokin prozapalnych, przez co są wykorzystywane jako nutraceutyki w przewlekłych stanach zapalnych);
- zapobieganie osteoporozie;
- działanie przeciwnadciśnieniowe w mechanizmie zmniejszania aktywności konwertazy angiotensyny (ACE) oraz usprawniania syntezy tlenku azotu;
- redukowanie hiperlipidemii;
- wpływ antyangiogenny;
- działanie antyoksydacyjne i wspieranie naturalnych systemów antyoksydacyjnych (np. zwiększają ilość dysmutazy ponadtlenkowej, enzymu występującego w dużej ilości w wątrobie o inaktywującego wolne rodniki)
- wraz z Bifidobacterium – poprawa stanu wątroby w przypadku jej stłuszczenia, borówki mogą też hamować włóknienie wątroby i zmniejszać uszkodzenia komórek wątrobowych w przebiegu zakażenia HCV.
Źródło
Int J Mol Sci. 2018 Sep 16;19(9). Molecular Mechanism and Health Role of Functional Ingredients in Blueberry for Chronic Disease in Human Beings. Ma L, Sun Z, Zeng Y, Luo M, Yang J.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

