Chińscy naukowcy przyjrzeli się danym o działaniu zdrowotnym jagód borówek, jakie nauka zgromadziła w ostatnich 10 latach. Trzeba przyznać, że całość prezentuje się imponująco. 

Borówka jest źródłem jednego z pięciu najpopularniejszych w świecie nutraceutyków  barwników roślinnych – antocyjanin. Borówki mają liczne właściwości, do których należą:

  • poprawa wzroku, np. poprzez ochronę siatkówki przed fotouszkodzeniem i zapobieganie zwyrodnieniu plamki żółtej;
  • działanie antynowotworowe – antocyjaniny borówek nie tylko zapobiegają nowotworom, ale też mogą zwalniać ich rozrost, zmniejszać zdolność tworzenia przerzutów (np. w raku niedrobnokomórkowym płuc), uruchamiać mechanizmy apoptozy; uczulają raka szyjki macicy na radioterapię;
  • działanie przeciwcukrzycowe (zmniejszanie insulinooporności, zmniejszanie poposiłkowego szczytu glikemii, przeciwdziałanie zjawisku glukotoksyczności);
  • działanie odchudzające (polifenole borówek hamują rozmnażanie komórek tłuszczowych, co zapobiega gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, oraz zmniejszają ekspresję syntazy kwasów tłuszczowych w wątrobie);
  • zapobieganie chorobom neurodegeneracyjnym (np. demencji);
  • działanie przeciwdepresyjne;
  • poprawa pamięci;
  • zwiększanie przepływu krwi przez mózg;
  • wspieranie układu odpornościowego i działanie przeciwzapalne (po podaniu borówek zmniejsza się ilość cytokin prozapalnych, przez co są wykorzystywane jako nutraceutyki w przewlekłych stanach zapalnych);
  • zapobieganie osteoporozie;
  • działanie przeciwnadciśnieniowe w mechanizmie zmniejszania aktywności konwertazy angiotensyny (ACE) oraz usprawniania syntezy tlenku azotu;
  • redukowanie hiperlipidemii;
  • wpływ antyangiogenny;
  • działanie antyoksydacyjne i wspieranie naturalnych systemów antyoksydacyjnych (np. zwiększają ilość dysmutazy ponadtlenkowej, enzymu występującego w dużej ilości w wątrobie o inaktywującego wolne rodniki)
  • wraz z Bifidobacterium – poprawa stanu wątroby w przypadku jej stłuszczenia, borówki mogą też hamować włóknienie wątroby i zmniejszać uszkodzenia komórek wątrobowych w przebiegu zakażenia HCV.

Źródło

Int J Mol Sci. 2018 Sep 16;19(9). Molecular Mechanism and Health Role of Functional Ingredients in Blueberry for Chronic Disease in Human Beings. Ma L, Sun Z, Zeng Y, Luo M, Yang J.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s