Chińscy naukowcy przyjrzeli się danym o działaniu zdrowotnym jagód borówek, jakie nauka zgromadziła w ostatnich 10 latach. Trzeba przyznać, że całość prezentuje się imponująco. 

Borówka jest źródłem jednego z pięciu najpopularniejszych w świecie nutraceutyków  barwników roślinnych – antocyjanin. Borówki mają liczne właściwości, do których należą:

  • poprawa wzroku, np. poprzez ochronę siatkówki przed fotouszkodzeniem i zapobieganie zwyrodnieniu plamki żółtej;
  • działanie antynowotworowe – antocyjaniny borówek nie tylko zapobiegają nowotworom, ale też mogą zwalniać ich rozrost, zmniejszać zdolność tworzenia przerzutów (np. w raku niedrobnokomórkowym płuc), uruchamiać mechanizmy apoptozy; uczulają raka szyjki macicy na radioterapię;
  • działanie przeciwcukrzycowe (zmniejszanie insulinooporności, zmniejszanie poposiłkowego szczytu glikemii, przeciwdziałanie zjawisku glukotoksyczności);
  • działanie odchudzające (polifenole borówek hamują rozmnażanie komórek tłuszczowych, co zapobiega gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, oraz zmniejszają ekspresję syntazy kwasów tłuszczowych w wątrobie);
  • zapobieganie chorobom neurodegeneracyjnym (np. demencji);
  • działanie przeciwdepresyjne;
  • poprawa pamięci;
  • zwiększanie przepływu krwi przez mózg;
  • wspieranie układu odpornościowego i działanie przeciwzapalne (po podaniu borówek zmniejsza się ilość cytokin prozapalnych, przez co są wykorzystywane jako nutraceutyki w przewlekłych stanach zapalnych);
  • zapobieganie osteoporozie;
  • działanie przeciwnadciśnieniowe w mechanizmie zmniejszania aktywności konwertazy angiotensyny (ACE) oraz usprawniania syntezy tlenku azotu;
  • redukowanie hiperlipidemii;
  • wpływ antyangiogenny;
  • działanie antyoksydacyjne i wspieranie naturalnych systemów antyoksydacyjnych (np. zwiększają ilość dysmutazy ponadtlenkowej, enzymu występującego w dużej ilości w wątrobie o inaktywującego wolne rodniki)
  • wraz z Bifidobacterium – poprawa stanu wątroby w przypadku jej stłuszczenia, borówki mogą też hamować włóknienie wątroby i zmniejszać uszkodzenia komórek wątrobowych w przebiegu zakażenia HCV.

Źródło

Int J Mol Sci. 2018 Sep 16;19(9). Molecular Mechanism and Health Role of Functional Ingredients in Blueberry for Chronic Disease in Human Beings. Ma L, Sun Z, Zeng Y, Luo M, Yang J.