Żurawina europejska (Vaccinium oxycoccos) jest bogata w związki aktywne biologicznie, przez co jest owocem o wielu właściwościach prozdrowotnych, które na łamach pisma „Molecules” podsumowali naukowcy z Czech i Słowacji.
Żurawiny europejskie są wykorzystywane w medycynie ludowej Szwecji, Rosji czy Finlandii. Do najważniejszych związków w nich zawartych autorzy zaliczają:
- kwasy fenolowe (w tym kwas benzoesowy);
- flawonoidy, w tym słynny resweratrol;
- antocyjaniny;
- proantocyjanidyny – działające przeciwzapalnie, antybakteryjnie i antywirusowo;
- triterpenoidy – mające szczególne właściwości w leczeniu niektórych chorych przewlekłych.
Z właściwości zdrowotnych żurawin europejskich na uwagę zasługują zwłaszcza:
- działanie przeciwzapalne (i zwłaszcza wygaszanie stanu zapalnego śródbłonka w naczyniach krwionośnych, co daje ochronę przed chorobami serca i naczyń);
- hamowanie utleniania cząsteczek lipoprotein (LDL);
- hamowanie adhezji i agregacji płytek krwi (działanie kardioprotekcyjne);
- spory potencjał antyoksydacyjny (wysoki wskaźnik ORAC), nawet większy niż ich amerykańskich krewnych;
- utrudnianie przylegania bakterii do powierzchni, takich jak np. nabłonek układu moczowego, co prawdopodobnie odpowiada za ich skuteczność w profilaktyce zakażeń dróg moczowych;
- hamowanie wzrostu grzybów;
- wpływ antywirusowy (w tym przeciwgrypowy);
- hamowanie proliferacji komórek nowotworowych, co wykazano dla komórek raka piersi.
Źródło
Molecules. 2018 Dec 21;24(1). Bioactive Compounds, Antioxidant Activity, and Biological Effects of European Cranberry (Vaccinium oxycoccos). Jurikova T, Skrovankova S, Mlcek J, Balla S, Snopek L.