Nadmiar kwasu moczowego we krwi, czyi hiperurykemia, często rodzi obawy i skłania do poszukiwania pomocy. Lekarze dość często przepisują leki mające zmniejszyć jego stężenie, mimo że sama hiperurykemia jako taka groźna nie jest. Zwiększenie ilości witaminy C w diecie, np. za pomocą suplementów, wiąże się z rzadszym występowaniem tego stanu.

Autorzy opisywanej analizy wydobyli dane o diecie mieszkańców USA zgromadzone w latach 2007-2012 w ramach ogólnokrajowego badania National Health and Nutrition Examination Survey. Uwzględniono prawie 15 tys. osób, mniej więcej po połowie kobiet i mężczyzn, w wieku >20 lat.

Z analizy wynika, że osoby o najniższym spożyciu witaminy C z pożywieniem miały o prawie połowę większy ryzyko hiperurykemii niż ci, którzy spożywali najwięcej witaminy C, a u tych stosujących suplementy ryzyko było jeszcze nieco mniejsze. Ta odwrotna korelacja dotyczyła i mężczyzn, i kobiet, nawet po uwzględnieniu innych zmiennych.

Witamina C jest wraz z cynkiem często wymieniana jako mikroelement diety chroniący  przed hiperurykemią. Podwyższony kwas moczowy może osadzać się w stawach, wywołując ich ostre zapalenie (podagra, gonagra) i najlepiej zapobiegać napadom, stosując odpowiednią dietę – bogatą w warzywa i owoce, bez alkoholu (zwłaszcza piwa!) i bez produktów bogatych w puryny, czyli wszelkich podrobów (pasztety, pasztetowe, wątróbka…) oraz z dużym ograniczeniem mięsa.

Źródło

Asia Pac J Clin Nutr. 2018;27(6):1271-1276. Association between vitamin C intake and risk of hyperuricemia in US adults. Sun Y, Sun J, Wang J, Gao T, Zhang H, Ma A.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s