Składniki rozmarynu mają działanie antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne. Na tyle silne, że są wysoce atrakcyjne dla przemysłu spożywczego, który nawet używa wyizolowanych z rozmarynu związków, aby zapobiec psuciu się mięsa. Te same właściwości odpowiadają zresztą za działanie ochronne w stosunku do naszych komórek. 

Ochrona błon komórkowych przed uszkodzeniem to jedna z głównych właściwości rozmarynu – podobnie działają zresztą inne zioła, jak szałwia czy tymianek. Jeśli dodamy do tego działanie przeciwbakteryjne, okazuje się, że zamiast sztucznych konserwantów można wykorzystywać zioła lub ich naturalne składniki, a to jest w obecnym świecie zachodnim coraz częściej doceniane przez konsumentów.

Rozmaryn w postaci wyciągów działa też ochronnie na wątrobę, jego związki diterpenowe i kwas karnozowy mają potencjał w profilaktyce leczeniu choroby Alzheimera i być może nawet nowotworów. Działanie antyoksydacyjne związków zawartych w rozmarynie jest większe niż sztucznych antyoksydantów i odpowiadają za nie przede wszystkim polifenole – kwas karnozowy, karnozol i kwas rozmarynowy). Wyraża się przede wszystkim stabilizacją tłuszczy, co polega np. na zapobieganiu szkodliwym przemianom oleju w czasie smażenia (i wytwarzaniu związków rakotwórczych) lub mniejszymi uszkodzeniami błon komórkowych po spożyciu tłustego mięsa.

Natomiast olejki eteryczne są ważnym składnikiem przeciwbakteryjnym rozmarynu. Wykazano, że rozmaryn skutecznie hamuje wzrost takich bakterii chorobotwórczych dla człowieka, jak gronkowiec złocisty, E. coli, Bacillus cereus, Clostridium perfringens (i rodziny Enterobacteriaceae). Mechanizm działania przeciwbakteryjnego związków rozmarynu polega głównie na uszkadzaniu błony komórkowej mikroorganizmów i zmianie czynności zakotwiczonych w niej białek.

Można by rzec, że rozmaryn ma niejako podwójne działanie, jeśli chodzi o dodawanie go do diety – zewnętrzne i wewnętrzne. Chroni żywność przed psuciem i komórki – przed peroksydacją błon lipidowych, a więc jak można przypuszczać – także przed przedwczesnym starzeniem i chorobami.

Źródło

Medicines (Basel). 2018 Sep 4;5(3). Antioxidant and Antimicrobial Properties of Rosemary (Rosmarinus officinalis, L.): A Review. Nieto G, Ros G, Castillo J.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s