Dla zdrowia skóry i jej starzenia zabójcze (w przenośni, choć czasami dosłownie) jest światło słoneczne. Ultrafiolet generuje w komórkach skóry reaktywne związki tlenu, które uszkadzają ważne struktury i mogą prowadzić do przedwczesnej ich śmierci. Rośliny z kolei wytwarzają związki chroniące przed światłem UV i usuwające wolne rodniki. Te antyoksydanty można wykorzystywać do ochrony skóry przed fotouszkodzeniami, i nie tylko nimi – piszą włoscy naukowcy.

Mamy co prawda własny system antyoksydantów, ale po pierwsze, nie zawsze jest on wydolny, po drugie, w pewnych stanach zapotrzebowanie na antyoksydanty się silnie zwiększa, po trzecie – sporą część antyoksydantów i tak trzeba dostarczać z dietą, a dieta typu zachodniego raczej jest w te związki uboga. Po czwarte wreszcie, silnie przetworzona żywność i toksyny (zanieczyszczenia środowiska, dym papierosowy, pewne leki, niezdrowe tłuszcze, metale ciężkie w trakcie przemian metabolicznych jeszcze dokładają się do produkcji wolnych rodników, czyli generują stres oksydacyjny. A to powoduje szybsze obumieranie komórek i konieczność ich wymiany, która jednak nie może trwać w nieskończoność – a skutkiem jest przyspieszenie starzenia.

Związki pochodzenia roślinnego mogą powstrzymywać te procesy na drodze wielorakich mechanizmów. Mogą na przykład pochłaniać promieniowanie ultrafioletowe, zanim zdąży ono uszkodzić wygenerować wolne rodniki. Mogą unieszkodliwiać wolne rodniki, mogą też wreszcie hamować reakcje przez nie powodowane – tu zaś możemy mówić o procesach wewnątrzkomórkowych uruchamianych w odpowiedzi na uszkodzenie, jak i reakcji immunologicznej w związki z pojawieniem się „chorej” komórki.

Nie dziwi więc idea wykorzystywania naturalnych antyoksydantów w badaniach nad powstrzymywaniem uszkodzeń (a więc i procesu starzenia) komórek skóry. Do roślin i substancji, których właściwości anti-aging potwierdzają liczne badania naukowe, autorzy zaliczają zwłaszcza:

  • winogrona i ich ekstrakty bogate w polifenole (kwercetynę, katechiny i proantocyjanidyny i najlepiej chyba przebadany resweratrol, występujący w nasionach i skórkach);
  • jagody açai;
  • witaminę C;
  • beta-karotenoidy, w tym kapsantynę i kapsorubinę z czerwonej papryki;
  • likopen, którego bogatym źródłem są pomidory.

Źródło

Oxid Med Cell Longev. 2018 Aug 2;2018:1454936. Antioxidants from Plants Protect against Skin Photoaging. Petruk G, Del Giudice R, Rigano MM, Monti DM.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s