Specjaliści z Uniwersytetu w Bolonii (Włochy) oraz kliniki Santa Chiara w Locarno (Szwajcaria) przyjrzeli się problemowi, jak pomóc w nielkoholowym stłuszczeniu wątroby za pomocą nutraceutyków. 

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby to choroba dotykająca dosłownie rzeszy ludzi – jej cechy wykrywa się według autorów u 25% społeczeństwa (są jednak i dane o znacznie większych odsetkach w populacjach krajów silnie uprzemysłowionych). W wielkim skrócie, choroba polega na gromadzeniu się w wątrobie tłuszczu, a to z kolei wiąże się z otyłością i cukrzycą. U części z tych osób choroba owocuje reakcją zapalną, która toczy się przewlekle i nieubłaganie. Ma stosunkowo niewielkie nasilenie (dlatego często nie daje żadnych objawów, a samą chorobę wykrywa się, gdy podniesione są tzw. enzymy wątrobowe lub gdy z innego powodu wykona się USG jamy brzusznej, w którym przypadkiem pojawi się obraz uszkodzonej wątroby), mimo to może prowadzić do znacznie poważniejszych uszkodzeń, łącznie z marskością wątroby i rakiem.

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby jest typową chorobą zależną od stylu życia i typowym przykładem prób wykorzystywania nutraceutyków. Wiadomo, że choroba może się cofnąć, gdy zmienimy dietę – i to jest absolutna podstawa leczenia. Dieta wysokobłonnikowa, bogata w owoce i warzywa, a uboga w tłuszcze zwierzęce – i jeszcze połączona z regularną aktywnością fizyczną oraz ograniczeniem stresu i zerwaniem z nałogami (papierosy i alkohol!) potrafi tu zdziałać cuda. Jest tylko jeden problem – zmiana stylu życia jest tak trudna, że u wielu osób nie udaje się jej trwale wprowadzić.

I tu z pomocą przychodzi idea nutraceutyków. O wiele łatwiej jest bowiem łykać tabletki niż trwale zmienić styl życia, i do leczenia można dołączyć pewne suplementy diety – skoncentrowane substancje pochodzenia roślinnego, o których wiadomo, że przeciwdziałają gromadzeniu tłuszczu w wątrobie. Mogą też mieć inne właściwości zdrowotne, np. zapobiegać stanom zapalnym związanym z otyłością czy miażdżycą, są więc atrakcyjną opcją terapeutyczną. Połączenie nawet niedoskonałych zmian stylu życia z nutraceutykami ma więc szansę poprawić efekty terapeutyczne ruchu i diety.

Autorzy dokonali podsumowania dostępnych prac naukowych poświęconych wykorzystaniu nutraceutyków w leczeniu niealkoholowego stłuszczenia wątroby, i choć nie przeprowadzono zbyt wiele badań, otrzymujemy pewne wskazówki. Z ich opracowania wynika, że pomocą będą:

  • sylimaryna
  • witamina E i D
  • kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3
  • koenzym Q10
  • berberyna
  • kurkumina.

Muszą tylko – co ważne – być stosowane w odpowiednio dużych dawkach i przez długi czas, oraz – co oczywiste – dołączane do zmiany stylu życia, a nie stosowane jako ich alternatywa. Do zdrowej diety i wysiłku fizycznego czego trzeba wszystkich chorych stale namawiać i w tym zakresie ich mocno wspierać.

Źródło

Nutrients. 2018 Aug 23;10(9). pii: E1153. Nutraceutical Approach to Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD): The Available Clinical Evidence. Cicero AFG, Colletti A, Bellentani S.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s