Już po czterech miesiącach regularnego przyjmowania ekstraktu z czosnku widać różnicę w nasileniu zapalenia dziąseł i krwawień z dziąseł – wskazują specjaliści dentystyki z Hadassah School of Dental Medicine w Jerozolimie (Izrael).

Zapalenie dziąseł to jedna z najpowszechniejszych chorób jamy ustnej. Może mieć różne przyczyny, częstą jest tworzenie się płytki nazębnej, ale może też wynikać z chorób ogólnoustrojowych czy być skutkiem ubocznym przyjmowanych leków. Na stan zapalny dziąseł może też wpływać zarówno ogólna jakość diety, jak i obecność w niej składników wygaszających reakcje zapalne, np. w wyniku działania przeciwbakteryjnego. Jednym z takich przykładów jest czosnek, bogaty w związki siarki – naturalne antybiotyki.

Aby wykazać takie działanie, naukowcy przeprowadzili badanie z udziałem 150 osób, którym przez 4 miesiące podawano albo placebo (grupa kontrolna), albo ekstrakt z czosnku w postaci suplementu. W czasie badania regularnie (co miesiąc) oceniano wszystkim stan jamy ustnej.

Co ciekawe, uczestnicy z problemem zapalenia przyzębia i krwawień z dziąseł byli w większości młodzi (między 25 a 41 r.ż.).

Stan jamy ustnej mierzony w dwóch skalach – Modified Gingival Index oraz Gingival Bleeding Index (druga służy do oceny nasilenia krwawień) po 4 miesiącach w grupie otrzymującej ekstrakt z czosnku okazał się istotnie statystycznie lepszy niż w grupie otrzymującej placebo.

Źródło

J Clin Dent. 2018 Jun;29(2):52-56. The Efficacy of Aged Garlic Extract on Gingivitis – A Randomized Clinical Trial. Zini A, Mann J, Mazor S, Vered Y.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s